KRISTIANSAND: – Jeg har sendt min oppsigelse. Det er trist, men jeg ser ingen annen utvei.

Det sier Monica Øgrey Brandsdal, som har vært fastlege ved Vågsbygd legesenter i sju år.

Nå slutter hun med tungt hjerte.

– Jeg elsker jobben min, virkelig. Jeg har en fantastisk pasientgruppe og jeg kommer godt overens med kollegaene. Men det er ikke jobben i seg selv som tar knekken på meg. Det er mangelen på stabilitet.

– Hvem skal ta vare på disse pasientene nå, spør fastlege Monica Øgrey Brandsdal. Foto: Kristin Ellefsen

Hun forteller at den verste hodepinen oppstod da en fastlege sluttet – og ikke ble erstattet. De tre gjenværende legene måtte overta en hjemmel på 900 pasienter de egentlig ikke har hatt kapasitet til å drifte.

– Frustrasjon hos pasienter

Legene har tatt 300 pasienter hver, på toppen av sine egne pasientlister. I tillegg har en annen hjemmel bestått av stadig nye legevikarer.

– Dette fører til lite stabilitet for oss leger, og frustrasjon hos pasientene som er på den listen. Frustrasjonen blir oftest dirigert til oss på legesenteret da de ikke har andre steder å gå til. De er egentlig kommunens ansvar, og ikke vårt, men vi har prøvd å hjelpe pasientene likevel. Hvem skal ta vare på disse pasientene nå?

Fastlegene er ikke imponert over helsemyndighetene. De tror ikke lenger på løfter om at det skal bli bedre.

– Vi har prøvd å si ifra til kommunen i flere år, men ingenting skjer. Dette er jo i bunn og grunn et statlig problem. Hele systemet har sviktet både fastlegene og pasientene, sier Brandsdal.

Kommunen: – Vanskelig situasjon

Brede Skaalerud, direktør for helse og mestring i Kristiansand kommune, forteller at han er klar over situasjonen ved Vågsbygd legesenter. Han svarer dette om senteret på e-post:

– Det er en vanskelig situasjon med høyt arbeidspress. Vi har ikke klart å rekruttere til ledig stilling. Den er utlyst fem ganger.

Videre skriver han at kommunen jobber med ulike tiltak for å styrke rekrutteringen og beholde fastlegene som jobber i kommunen.

Brede Skaalerud forteller at han er klar over situasjonen ved Vågsbygd legesenter. Foto: Kjartan Bjelland

– Arbeidet er ikke ferdigstilt. Tiltakene og vilkårene må være like for alle fastleger i kommunen.

Hva mener du om situasjonen? Si din mening nederst i saken.

– Går utover de svakeste

I to og et halvt år har legesenteret stått med en legehjemmel de ikke får fylt. Da de la ut stillingen i høst, fikk de ingen kvalifiserte søkere.

– Det er legemangel på senteret vårt og vi forstår godt hvorfor. Rammene og betingelsene rundt det å være fastlege er ikke gode nok og derfor får vi ikke søkere. «Ingen» vil bli fastlege i Kristiansand. Vi ser at andre kommuner med bedre vilkår får besatt ledige fastlegestillinger, sier Monica Øgrey Brandsdal.

Før stillingen til Brandsdal blir besatt igjen, betyr det at disse pasientene i en periode ikke har fastlege, men må gå til vikarer eller på legevakt dersom det ikke blir rekruttert ny lege før hun slutter.

Legen føler med pasientene sine. Hun vet at det blir en utfordring for noen av dem å få ny fastlege.

– Det føles helt forferdelig. Jeg har fått en god relasjon til mange av mine pasienter, og nå føles det som at jeg forlater dem på et synkende skip. At fastleger slutter, går utover de svakeste og sykeste i samfunnet, sier Brandsdal, som per nå ikke har en annen jobb å gå til.

Vurderer å slutte

De var fem fastleger ved Vågsbygd legesenter. Nå slutter også en vikarlege i mai.

Fastlegene Kim Bertheussen og Tom André Aas vurderer også å slutte.

– Jeg kommer antakelig til å si opp, og jeg har tenkt på det over tid. Jeg har tatt kontakt med kommunen flere ganger, og bedt om hjelp. Svaret har ikke vært oppløftende. Jeg blir møtt med forståelse, men kommunen sier de er handlingslammet til å gjøre endringer, sier Kim Bertheussen.

Han jobber inntil 60 timer i uka.

– Men det er ikke oss det er synd på, det er pasientene, sier han.

– Jeg kommer antakelig til å si opp, og jeg har tenkt på det over tid, sier Kim Bertheussen. (t.v.) Foto: Kristin Ellefsen

Dersom de også slutter, er det ingen fastleger igjen på senteret. Dersom ingen tar over, må senteret i verste fall legges ned, ifølge Brandsdal.

Fædrelandsvennen har sett korrespondansen mellom legesenteret og kommunen.

Her kommer det fram at legene gjentatte ganger har bedt om ekstra ressurser for å klare å ta unna de 900 pasientene som mangler fastlege.

Kommunen svarer at de mangler handlingsrom for å hjelpe legene som er igjen.

– Jeg vil heller jobbe i Vennesla eller Lillesand, sier fastlege Tom André Aas. Foto: Kristin Ellefsen

Tom André Aas jobber inntil 70 timer i uka. Også han vurderer en annen jobb.

– Jeg vurderer å si opp min hjemmel, for jeg vil heller jobbe i Vennesla eller Lillesand. Der har de bedre betingelser for fastlegene. Jeg vil heller det, enn å fortsette slik som nå, sier han.

På Monica Øgrey Brandsdals liste er det 900 pasienter. Aas har 1500. Og Bertheussen har 1000. På legehjemmelen de deler, er det 900.

Hvis alle slutter, betyr det at 4300 mister sin fastlege i Vågsbygd.

– Situasjonen er verre enn folk skjønner. Jeg tror ikke engang politikerne forstår hvor ille det er. Fastlegeordningen holder på å rakne. Dette er en varslet krise. Det er fokus på å jobbe med rekruttering av nye fastleger, men jeg mener det er like viktig å jobbe for å beholde fastlegene vi allerede har, sier Brandsdal.

– Vi når ikke fram

De tre fastlegene mener alle at de har bedt om hjelp, men ikke blitt hørt.

– Vi vet at problemet bør løses sentralt, men når det ikke skjer må vi be om hjelp fra våre lokale politikere. Det er eneste måte vi kan bli hørt og forstått, men vi når ikke fram. Våre beskjeder må gjennom så mange ledd at vi tror at beskjeden knapt kommer fram til de som har handlingsrom og rett, sier Brandsdal.

Brede Skaalerud i Kristiansand kommune mener derimot at de har informert politikerne:

– Helseutvalget har vært løpende orientert om situasjonen knyttet til fastlegeutfordringene, svarer han.

– Hvor mye økonomisk støtte har dere bedt om i forhold til fastlegesituasjonen?

– Vi er i dialog med fastlegene v/lokalt samarbeidsutvalg for å søke etablere gode og treffsikre tiltak. Spørsmål eller behov knyttet til økonomi er ikke avklart.

Debatt

  • Fædrelandsvennens debattregler finner du her.

Hva mener du? Del med oss, men husk fullt navn.

Send inn

Hvorfor får ikke fastlegene betalt for alle jobbene de overtar fra sykehusene? Trodde kommunene de hadde for lite å gjøre?

Hvorfor kan ikke legene kreve betalt for attester ol. da kommunene forlanger betalt for alle godkjenninger mm. til grove priser?

Hvorfor skal legene ha så travle dager at de må samle opp arbeid de kan ta med hjem og gjøre i helgene?

Kjell Åge Mykland

Krisen er varslet i mange år og skyldes at Norge kun utdanner 50% av behovet for nye leger hvert år. Tilbyr en kommune bedre betingelser veltes problemet over på neste kommune. Nordsjøturnus løser ingenting. Sentralt helseadministrasjon og regjering må endre holdning i skandalen.

Lasse Stramrud

Sitter her og registrerer fastlegenes sutring på alt fra lønn til arbeidstid. Noen sier til og med at det å gå på jobb p mandag er kleint og struktur er frustrende. Det ingen tvil om at fastlegen er viktig, ofte vårt første møte med helsevesenet med våre bekymringer - med alt fra gnagsår til vondt i viljen - men hjerte- og hjernekirurger er de ikke. Mitt råd til fastlegen, nyt millionlønnen, stå opp om morgenen og gjør jobben!

Bjørn Johansen

- Fremstår som pr-stunt

Ideen om å skulle løse fastlegekrisen ved å innføre nordsjøturnus framstår som et PR-stunt for å virke handlekraftige uten å ta inn over seg hva som trengs. En fastlege i en slik turnusordning vil regelmessig være utilgjengelig for sine pasienter, og dette vil undergrave hele ordningen.

Løsningene på problemet må ikke gjøre legene mindre tilgjengelige for pasientene sine. De må gjøre rovdriften på de legene som fremdeles står i ordningen mindre og forbedre rekrutteringen.

Det å finne lovlige måter å redusere økonomisk risiko/byrde ved å starte opp som fastlege vil være essensielt.

Håkon Skappel

- Så forferdelig

Jeg syns det er så fordeligelig å miste fastlegen min.

Byttet til vågsbygd Legesenter for å få en fastlege jeg trivdes godt med. Å det er viktig når man han kroniske sykdommer, enten det er fysisk eller psykisk. Da er vi avhengig av en god dialog å blir kjent legen sin. Er nå på vikar nummer 4 siden jeg bytta Legesenter. Utrolig vanskelig å bli fulgt opp på riktig måte når en ikke kjenner personen man snakker med. Det tar tid å utvikle et forhold å kunne stole på å kunne åpne seg ordentlig opp.

Monica wessman

Jeg føler veldig med deg og de andre som er i denne situasjonen.

Som forskningen også viser, er det å ha en fast lege veldig viktig. Forståelig nok.

Mari Horve Reite

Demokratene mener bestemt at en mulig løsning på den meget alvorlige fastlegekrisen i Kristiansand kommune, er å kunne tilby fastlegene: Nordsjøturnus.

Vidar Kleppe, Demokratene

Se hva de har gjort i Lillesand og Birkeland. Tror de har en annen løsning, men Birkeland hadde 4 søkere til to stillinger.

Stein Østbøll

- Blir litt rart

Viser til dette utsagnet med å bli tatt på senga, blir litt rart etter all den jobben som er lagt ned

Legger ved artikkel som er over sikkert foreldet illustrer samme sak som til gangs treneres

Christoffer hæstad
Mari Horve Reite

Fastlegekrisen i Kristiansand må løses, som medlem i Helseutvalget er jeg også overrasket over hva som nå beskrives, vi har kjent til at fastleger pålegges stadig nye oppgaver, og at det er få kvalifiserte søkere til utlyste stillinger, Vi er informert om at det bla. jobbes med åpne enda et legekontor, og at stillingene må bli mer attraktive for å få søkere. Det som nå beskrives i pressen er urovekkende, det undre meg at ikke en eneste fastlege har henvendt seg til medlemmene i helseutvalget, vi trenger åpenbart faglige innspill, og forslag for å finne nye gode løsninger.

Ebbe Boel Pedersen. KrF

- Møte med kommunen

Her bør fastlegene få møte med toppen i kommunen å legge fram hva som må til for å holde fastlegene i stillingen som fastlege og det bør skje fort!

Eli-Anne Hansen

- Må ryddes fort opp

Det må ryddes fort opp. Synes politikerne her i byen og på Stortinget er trege med å gjøre ting. Folk mister tiltro til de folkevalgte.

Morten Duvold

- Må få rydda opp

Det er virkelig på tida å få ryddet opp her. Administrasjonen, med Skisland i spissen må ha sovet i timen her. Det er synd at det må gå så langt at fastlegene må true med å slutte, før man blir hørt. Fastlegekrisen er et stort problem ikke bare her i Kristiansand, men også i andre byer. Se til Vennesla, der får de ting til. Takk for at du Espen Saga adresserer problemet, hvor ingen har turt å tatt tak i et stadig økende problem.

Godt man har fått ny leder for Helse.

Kjersti Javenes

Ja jeg mener at vi burde legge tilrette for å få et medisin studie i Agder. Dette vil sikre lettere tilgang til fastleger for kommuner i Agder. Ved å få til et spleise lag mellom alle kommunene og fylkes kommunen i Agder burde dette være mulig å få til.

Kjetil Erland Nilsen (FrP)

- Utenlandsk arbeidskraft

Her mener jeg kommunen på kort sikt må basere seg på utenlandsk arbeidskraft. Men på lang sikt så må vi i Agder få til å utdanne leger, for å sikre tilgang til fastleger.

Kjetil Erland Nilsen (FrP)

Hei. Hva tenker du på da? Mener du at UiA må få medisinstudium?

Mari Horve Reite

Er det politikerne der sover eller er det administrasjonen der fortier fakta. Det er ikke første gang fastlegeproblemet er oppe, det har vært skrevet om i flere år. Hvis nabokommunene kan klare problemet må Kristiansand også kunne, var det ikke derfor Songdalen og Søgne skulle innlemmes i kommunen. Det skulle bli så meget bedre når Kristiansand ble storby, det ble tvertimot. Bedre at skille kommunen igjen før det går enda mer ut over Songdalen og Søgne.

Kaj Kærgaard

- Look to Vennesla

Fastlege krisen i Kristiansand må løses nå - og det haster. Jeg har derfor bedt om at direktøren for helse og mestring i Kristiansand kommune, Brede Skaalerud, på møte i helseutvalget den 5. april, redegjør ovenfor helseutvalget hvilke konkrete tiltak som skal og må settes inn - for å løse fastlege krisen i Kristiansand kommune. Look to Vennesla, sier jeg.

Vidar Kleppe, Demokratene

Mr Skisland, Fix it!

Asbjørn Skeie

- En skam

Norge utdanner kun 50% av behovet for nye leger hvert år så ingen under at det er legemangel. Staten har snyltet på utlandet i alle år og baserer seg på norske utdannet utenlands og innvandring. En skam i forhold til u-lands problematikk.

Lasse Stramrud

- For en tafatthet

Det er svært provoserende at ikke man kan få til løsninger og imøtekomme et lokalt og svært godt legesenter, når de en rekke ganger, og over en lengre periode har gitt tydelige signaler om en uholdbar situasjon. En utlysning går her altså ut fem ganger uten napp. For en tafatthet. Hvor er viljen, og evnen til å se de enorme konsekvensene for mange sårbare mennesker.

Anne Marie Almedal

- Hvorfor skjer det ikke noe?

Dette er ille! Kommunal helsemyndighet er klar over problemet og arbeider med saken, som det heter. Hvorfor skjer det ikke noe?

Dette er en situasjon vi har hatt lenge. Det er behov for fastleger. Skaff dem og gi dem levelige arbeidsforhold - så lever kanskje vi pasienter litt lenger.

Inge Fosselie