— Dette er noe vi reagerer sterkt på, sier oppvekst- og kultursjefen i den aktuelle kommunen i Vest-Agder.

Det var i forrige uke at en klasse ved en ungdomsskole i Vest-Agder skulle ta klassebilde. Etter at dette var tatt av en profesjonell fotograf, stilte klassen seg opp i gangen på nytt. En av elevene tok så et bilde der mange av elevene poserer i militære uniformer. Alle er kamuflasjefarget i ansiktet, det er også læreren.

I tillegg er det sju våpen på bildet. Fem av disse er leketøy, blant annet softgun og paintballgevær. To er ekte våpen.

Bildet er siden lagt ut på en åpen Facebook-profil.

Hagle på bildet

— En av elevene holder en ekte hagle som vedkommende tok med på skolen. I tillegg er det en potetkanon med, sier oppvekst- og kultursjefen.

Ved hjelp av en potetkanon er det mulig å skyte potetprosjektiler i høy fart.

På det «offisielle» klassebildet som ble tatt i forkant av at eleven tok sitt bilde, er det ingen våpen med. Elevene er derimot militært utkledd.

Ville ikke godkjenne

— Det er åpnet personalsak mot læreren, sier oppvekst- og kultursjefen. Hun vil ikke si hva læreren nå risikerer, og viser til taushetsplikten.

Sett i lys av skyteepisodene på skoler så nært som i Finland er dette veldig uheldig

Men hun sier kommuneledelsen reagerer sterkt på bildet.

— Sett i lys av skyteepisodene på skoler så nært som i Finland er dette veldig uheldig, særlig når en lærer er med på bildet, sier hun.

Oppvekst- og kultursjefen sier hun har fått reaksjoner fra foreldre på skolen. De har reagert negativt på seansen.

Ble overrumplet

Den mannlige læreren vil ikke kommentere saken overfor Fædrelandsvennen. - Det han sier til meg er at han ble overrumplet over at elevene kom slik på skolen, og at han ikke rakk å tenke seg om før bildet ble tatt, sier oppvekst- og kultursjefen.

I følge henne er læreren dypt ulykkelig over hendelsen.

FAU-lederen ved den aktuelle skolen har elev i klassen. Han sier at han lånte eleven en militærskjorte og en militærlue.

- Men jeg visste ikke at det skulle være våpen med på bildet. Det burde selvsagt vært unngått, særlig når det nå viser seg at det var ekte våpen med, sier han.

Skolens rektor var ikke å treffe onsdag. Men oppvekst- og kultursjefen sier rektoren ikke ville godkjenne bildet som var tatt med sminke og militært tøy, men uten våpen. Da skolens rektor ble kjent med det private bildet med våpen, reagerte rektor umiddelbart overfor læreren.

Det har utviklet seg til en trist sak

FAU-lederen mener det er riktig av skolen å ikke godkjenne klassebildet. - Hvordan skolen håndterer dette overfor læreren har jeg ingen mening om, sier han.

- Dette var ment som en morsomhet fra klassen, men det har utviklet seg til en trist sak, sier han.

Politiet: Uheldig

Fædrelandsvennen har vist bildet til politistasjonssjef Bjart Gabrielsen ved Mandal politistasjon.

— Dette er svært uheldig. At en lærer er med, viser en holdning til våpen jeg ikke liker, sier Gabrielsen.

At en lærer er med, viser en holdning til våpen jeg ikke liker

Han sier at alle lærere nå skal ha gjennomgått et kurs i håndtering av skyteepisoder på en skole.

- Spesielt sett i lys av det mener jeg noen burde ha trukket i håndbremsene her, og skjønt hvor dumt dette er, sier han.