— Vi kommer til å tilby ekstra leksehjelp hver mandag og onsdag. Til sammen vil elevene kunne få tre timer ekstra undervisning i uka. Undervisningen vil foregå etter skoletid og er frivillig, sier rektor ved Havlimyra skole, Heidi Uldal.

I Kristiansand ble fem skoler rammet av høstens lærerstreik. Tre av dem, blant annet Havlimyra, ble tatt ut tidlig og mistet 13 dager med undervisning. Alle må nå lage en plan for å ta igjen tapt undervisning.

Skolesjef Arild Rekve har foreslått å bruke to millioner til ekstratiltak for å bøte på manglende undervisning under streiken. Resten av beløpet på 3,7 millioner som kommunen sparte vil bli brukt på økte demografiutgifter i samme sektor. Foto: Reidar Kollstad

— I tillegg til ekstraundervisning vil det bli gjennomført leksehjelp i den ordinære skoletiden. Før heldagsprøvene til jul blir det fagdager hvor elevene vil bli drillet i blant annet matematikk, sier Uldal.

Les også:

Elevrådsleder Nora Moi (15) tror noen elever vil benytte seg av tilbudet, men ikke alle.

— Vi merker at det er mer å gjøre enn det pleier å være ved skolestart. Det er mer intensivt, sier Moi.

Sparte 3,7 millioner

Kristiansand kommune sparte totalt 3,7 millioner kroner i lønnsutgifter under streiken. Skolesjef Arild Rekve har foreslått at to millioner brukes til «kompenserende tiltak», mens 1,7 millioner går til «økte demografiutgifter».

— Vi har hatt en økning i antall elever. Noe av besparelsen må vi derfor bruke slik at antallet elever per lærer ikke øker, sier Rekve.

Forslaget fra skolesjefen skal behandles politisk i oppvekststyret 23. september. I den foreslåtte planen vil midlene bli fordelt etter skolestørrelse og behov.

— Skolene som mistet flest undervisningsdager vil få mer penger enn de andre. Hvordan pengene skal brukes blir opp til den enkelte rektor, sier Rekve.

Dropper ikke høstferie

Ifølge Rekve vil høstferien bli avviklet som vanlig ved alle skolene. Rektor ved Oddemarka skole, Rune Heggdal, opplyser at skolen vurderte å droppe høstferien, men kom fram til at det ble vanskelig å gjennomføre.

Les også:

— Tiltakene vi setter inn bør være tilgjengelig for flest mulig elever. Hvis vi legger dem til planlagte ferier vil mange gå glipp av muligheten, sier Heggdal.

Rektor Rune Heggdal ved Oddemarka vurderte å droppe høstferien, men kom fram til at det ble vanskelig å gjennomføre. Foto: Torstein Øen

På Oddemarka, som også mistet 13 skoledager, vil den manglende undervisningen bli kompensert med økt lærertetthet og ekstraundervisning før store prøver.

— Vi har også sett på muligheten til å gi et ekstra tilbud tidlig på morgenen eller etter skoletid. Dette blir frivillig, vi har ikke anledning til å tvinge noen, sier Heggdal.

Tviler på konflikt

Rektorene ved både Oddemarka og Havlimyra tror opplegget vil kunne gjennomføres uten konflikter.

— Vi håper at det skal gå greit. Vi må lønne ekstra etter reglene som gjelder, sier Heggdal.

— Jeg kan ikke pålegge noen å jobbe ekstra. Ansatte som har sagt ja vil få 150 prosent overtid. Jeg har også ansatt en lærer som har jobbet her tidligere og kjenner skolen godt. Hun vil ha en 70 prosents stilling frem til jul, sier rektor Heidi Uldal ved Havlimyra.

Skolesjef Arild Rekve er også optimistisk.

— Jeg føler det er et godt klima med Utdanningsforbundet. Det samme gjelder lokalt i forholdet mellom rektorer og ansatte, sier Rekve.