— Butikkene i senteret har siste året samlet hatt en høyere vekst enn landsgjennomsnittet, og jeg tror samtlige butikker har slått sine egne budsjettmål, sier Tom Andreas Hestås som er leder for Handelsparken Senter.

Kjøpesenteret på totalt 18.000 kvadratmeter er en del av Handelsparken som ligger like ved E 39 i Lyngdal.

Handelsparken består i tillegg av flere frittliggende større handelsbygg med aktører som Obs Hypermarked, Biltema, Sparkjøp, Elkjøp, Europris og Byggvell.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Nye utvidelser

— Til nå er det, medregnet kjøpesenteret, investert over en halv milliard kroner i Handelsparken, og det kan fort bli et par hundre millioner kroner til. Vi starter nå detaljregulering av den forhåndsgodkjente utbygging av nye 20.000 kvadratmeter butikkarealer i frittliggende bygg i forlengelsen av Obs Hypermarked langs E 39, sier David Reme, daglig leder i Lyngdal handelspark AS og BRG Eiendom som har en fjerdedel av aksjene i Lyngdal Handelspark.

Handelsparken i Lyngdal vokser videre. I dette nybygget skal det blant annet bli bankfilial. Foto: Torbjørn Witzøe

De andre og like store eierne er Forbrukersamvirket Sør, Birkeland Bruk og John Våge.

Utbyggerne regner med å sette spaden i jorden for neste byggetrinn våren 2015. — Vi forhandler konkret med tre større aktører, og vil etter hvert ha plass til fem eller seks nybygg i Handelsparken. Parallelt vil vi etablere flere parkeringsplasser. Vi opplever allerede i dag at dagens 800 kan bli for lite i helgene. I tillegg til 20.000 nye kvadratmeter med handelsarealer, kan det komme flere næringsbygg slik som det nå er under oppføring for å huse blant annet Kvinesdal Sparebank.

Les også:

Sikter mot milliarden

Handelsparken i Lyngdal kan i år få en samlet omsetning på 700 millioner kroner. Målet er å bikke én milliard i årlige salgsinntekter i løpet av et par år.

Vi trekker kunder fra Mandal i øst til Flekkefjord i vest, og besøkes i helgene og ferier i tillegg av mange rogalendinger. Sistnevnte er jo også en svært kjøpesterk gruppe.

I dag kommer en tredjedel av kundene fra Lyngdal.

— Vi trekker kunder fra Mandal i øst til Flekkefjord i vest, og besøkes i helgene og ferier i tillegg av mange rogalendinger. Sistnevnte er jo også en svært kjøpesterk gruppe. På grunn av alle turistene har vi bedre salg i juli måned enn i desember, sier Tom Andreas Hestås.

Les også:

Fyller kjøpesenteret

Nye butikker er også på vei inn i kjøpesenteret, der det i dag er 18 fra før. Elektrokjeden Expert flytter i høst sin forretning opp fra Lyngdal sentrum og åpner et stormarked.

Også et par andre kjedebutikker skal være aktuelle, men navnene på dem kan senterleder Tom Andreas Hestås ennå ikke røpe. Det eneste han gjerne skulle hatt nå var et vinmonopolutsalg, men det regner han med vil forbli i Lyngdal sentrum som er to-tre kilometer unna.

— Det har imidlertid vært et par frittstående butikker som har måtte gi opp i senteret. Det ser ut som om det er kjedebutikkene som klarer seg best. Selv om Handelsparken så langt har klart seg godt er det jo ingen tvil om at konkurransen er hard, og det etableres flere nye butikker enn totalhandelen øker, sier Tom Andreas Hestås.

Les også:

Kritisk til Handelsparken

Varehandelskonsulent Roy Michaelsen i Butikkutvikling Sør applauderer ikke gigantutbyggingen langs E 39 i Lyngdal.

Vi kjøper ikke mer mat og klær fordi det etableres stadig flere og større kjøpesentre.

— En ideell plassering og stor vilje til å satse gjør at Handelsparken nok vil klare seg godt i årene framover, men veksten vil utvilsomt gå på bekostning av både Lister- og Mandal-regionen. Vi kjøper ikke mer mat og klær fordi det etableres stadig flere og større kjøpesentre, og Handelsparken har allerede gjort det vanskeligere å oppnå vekst i både Flekkefjord, Kvinesdal, Farsund og Mandal, sier Roy Michaelsen.

Varehandelskonsulenten mener det er bedre for utviklingen av sørlandsbyene at det etableres kjøpesenter i eller tett opptil bysentrene slik som i Mandal, Flekkefjord og snart Farsund.

Han tror også Lyngdal sentrum merker den storstilte etableringen til Handelsparken tre kilometer unna.

Lover lyngdølene kamp

Konkurrentene lover Handelsparken i Lyngdal tøff konkurranse, og flere svarer med egne nyetableringer.

— I høst åpner vi vårt helt nye kjøpesenter midt i Mandal sentrum med blant annet kjedebutikkene Hennes & Maurtiz og Clas Ohlson som lyngdølene vil misunne oss. Vi får 400 parkeringsplasser under tak og 40 forretninger. Vi forventer å få en omsetning på 500 millioner kroner i året, sier senterleder Audun Håland på Amfi Mandal.

Senterleder Rune Eriksen ved Amfi Flekkefjord sier de merket nedgang i salget da de nye butikkene åpnet i Handelsparken i Lyngdal i fjor, men at salget etter det har tatt seg opp igjen. Til nå i år har kjøpesenteret i Flekkefjord hatt fem prosent mer salg enn samme periode i fjor, og etablerer nå 75 nye parkeringsplasser for å kunne ta imot flere kunder.

Leder av Farsund og Lista handelsstandsforening, Edmund Stave, mener storsatsingen i Handelsparken i nabokommunen er bra i den forstand at det kan stoppe handelslekkasjen til både Sørlandsparken og Kvadrat i Sandnes. Ellers har han stor tro på at den planlagte Amfi-senteret tett opptil Farsund sentrum skal få fart på handelen hos dem. Lokalt hadde mange forretninger i Farsund i sommer også suksess med å holde søndagsåpent.

Senterleder Ruben Storevold på Sørlandssenteret ønsker Handelsparken lykke til, og har selv tror på at de snart vil nå sitt eget mål om en årsomsetning på tre milliarder kroner. Han viser til en tidligere kundeundersøkelse som viste at 80 prosent av kundene på Sørlandssenteret ikke hadde lengre enn 15 minutters kjøretur for å komme dit.