KRISTIANSAND: Det var natt til lørdag 21. april at den da 22 år gamle tiltalte skulle møte en kamerat ved Esso-stasjonen på Tangvall, etter å ha kjørt noen venner til Mandal. I mørket ved bensinstasjonen kjørte han over en 19 år gammel mann fra Bærum før han stakk fra stedet.

Svartnet

I Kristiansand tingrett torsdag var han tiltalt for å ha unnlatt å hjelpe en person i nød og varsle politiet, men ikke for å ha forårsaket ulykken.

— Jeg kjente at bilen hoppet. Jeg kikket i speilet for å se hva jeg traff, men så ikke noe i mørket. Etter å ha kjørt rundt bensinstasjonen rullet jeg ned vinduet og så at det lå en person der. Da svartnet det. Jeg vet ikke hvorfor jeg bare kjørte, men det var vel en panikkreaksjon, fortalte tiltalte i retten.

Lå allerede på bakken

Ifølge skadene på den nå 20 år gamle fornærmede og på bilen, lå han allerede på bakken da han ble truffet. Dette var også grunnen til at 23-åringen ikke ble tiltalt for å ha forårsaket ulykken.

Den tiltalte dro rett hjem etter ulykken og drøye 40 minutter senere kontaktet han politiet for å melde seg.

Husker ingenting

Den fornærmede 20-åringen husket selv ingenting fra ulykken. Han husket at han var lettere beruset og på vei til en bar i Søgne sammen med venner, så er alt svart før han våknet opp på Ullevål sykehus.

Flere brudd

Fornærmede ble påført en flenge i hodet. Han hadde også flere kompliserte bruddskader i underkjeven på begge sider, brystbein, ribbein på begge sider, brudd i ryggsøylen, vingebein på venstre side med forskyving av skulderledd, brudd i begge overarmene og brudd i bekkenet

Etter en opptreningsperiode kan fornærmede nå gå igjen og bruke armene normalt. Han fortalte i retten at han i ettertid av ulykken har hatt større fysiske og psykiske problemer.

Sittende ytterst på stolkanten i vitneboksen henvendte tiltalte seg til fornærmede og ville si noen ord.

— Jeg forstår godt at du har hatt det tøft, og jeg ble svært glad da jeg fikk vite at du kommer deg på beina igjen. Jeg har tenkt på deg daglig. Jeg beklager veldig mye for denne hendelsen. Jeg var på feil plass til feil tid, sa han.

Mangler vitner

Tiltalte mente også at det måtte ha hendt fornærmede noe i forkant, og fortalte i retten at han hadde hørt rykter om at noen hadde slått han ned og at det var derfor han lå i veibanen. Overvåkningsbilder fra bensinstasjonen viser at fornærmede var med to personer like i forkant av hendelsen, men disse har ikke stått fram, til tross for at politiet har etterforsket og etterlyst dem i media.

Påstand om fengsel

Politiadvokat Jørgen Henriksen la ned påstand om 45 dagers fengsel for 23-åringen i tillegg til tap av førerkort for alltid.

Bistandsadvokat Trond Walmsnæss Wehn la ned krav om oppreisningserstatning på 75.000 kroner til fornærmede på bakgrunn av grov uaktsomhet, subsidiert 15.000 kroner hvis retten ikke finner handlingen grovt uaktsom.

Forsvarer, advokat Åge Eidsvig mente det ville være riktig å gjøre dommen betinget på bakgrunn av at tiltalte var i nedsatt bevissthet etter uhellet. Eidsvig ba også om at retten avviser bistandsadvokatens erstatningskrav og at retten anser tiltalte på mildeste måte.