Værstatistikken bekrefter det vi alle har følt på kroppen de siste ukene. Maken til sommer har vi aldri opplevd.

Fædrelandsvennen har brukt Eklima, Meteorologisk institutts vær— og klimadata, for å hente inn historiske data og julitemperaturer fra Agderfylkenes aktive målestasjoner. Rekordtemperaturene ligger tett. Både Lyngør Fyr og Landvik i Grimstad har hatt en gjennomsnittstemperatur i juli på 19,7 grader.

Det er tidenes høyeste på Sørlandet.

Lyngdal, Mandal, Kjevik, Torungen Fyr og Nelaug har også bikket middeltemperatur på 19 grader og dermed slått sine tidligere rekorder.

Les også:

Sommerdager og tropenetter

På Kjevik målestasjon blir 25 av de siste 30 dagene betegnet som «sommerdager», der gradestokken har bikket 20 celsius. Tolv dager ble målt til minst 25 grader, hele ni av disse kom etter hverandre.

På Lindesnes fyr har det i tillegg blitt registrert sju tropenetter med temperaturer over 20 også nattestid.

— Middeltemperaturen for juli ligger på hele 19,2 grader på Kjevik. Det er 3,7 grader over normalen noe som er veldig mye, sier forsker og klimavakt i Meteorologisk Institutt, Hanne Heiberg.

Varmest på 113 år

Kjeviks tidligere rekord fra 2006 ligger på 19,1 grader. Værprognosene tilsier at det blir rekord med 19,2, men dersom det blir litt kjøligere enn antatt den siste julidagen kan rekorden ryke.

Nyt finværet nå. Dette bildet er tatt ved Grønningen Fyr. Foto: Kjartan Bjelland

— Det blir veldig spennende og se om Kjevik klarer det, sier Bernt Lie, som har studert været i over 65 år.

Den lokale væreksperten vil likevel ikke være med på at det er rekord.

— Jeg har funnet ut at Eg Sykehus målte en middeltemperatur på 21,6 grader i 1901. Disse dataene ligger ikke tilgjengelig på Meteorologisk Institutt sine nettsider. Om det blir rekord på Kjevik blir det varmest på Sørlandet på 113 år, mener altså Lie.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Tidenes høyeste

Makstemperaturene skal man heller ikke kimse av denne sommeren.

Den 23. juli ble det målt 29,4 på Kjevik, noe som er den tredje høyeste temperaturen siden målingene startet i 1941. Men det var innladet som hadde det varmest.

På Hynnekleiv i Froland kommune ble det ny rekord med 31,7 grader den 23. juli. Dette var også varmest på Sørlandet denne måneden.

Både Gjerstad, Nelaug og Lyngdal fikk også føle på 31 grader, selv om det er et stykke opp til Byglandsfjords rekordmåling på 33,4 grader den 21. juli i fjor.

Varmt i vannet

Nedbørsmessig har juli vært moderat. 68 millimeter nedbør er 22 prosent under normalen.

Været vil bli villere, våtere og varmere.

— Store deler av denne nedbøren falt den 9. juli da det regnet hele 21,6 millimeter, sier Hanne Heiberg.

For badetemperaturer har Lindesnes fyr distriktets eneste stabile målestasjon.

— Der kan jeg se at det har blitt ny rekord! Den 27. juli ble det målt 22,9 grader i vannet. Den forrige rekorden på 22,5 grader var fra 12. august i 1997, sier Heiberg.

Villere, våtere og varmere

Tidligere FN-direktør og nå klimarådgiver fra Arendal, Svein Tveitdal, er bekymret over temperaturøkningen som er en del av en global trend.

— Økningen har ikke så mye å si for oss på Sørlandet. Det er de indirekte konsekvensene som blir alvorlige, sier Tveitdal.

Han mener at temperaturen globalt vil stige med tre-fire grader dette århundret om ikke politikken legges om.— En slik økning er selve oppskriften på en klimakatastrofe. Det vil påvirke verdensøkonomien og vil skape klimaflyktninger.

Men konsekvensene vil også komme lokalt.

— Været vil bli villere, våtere og varmere. Klimaendringene vil også ha uheldige konsekvenser for det lokale sjølivet, sier Tveitdal.

Solgangsvind

Høytrykket som har ligget over store deler av landet har mye av skylden for det pene været.

— Plasseringen av høytrykk og lavtrykk har gitt juli påfallende mye østavind sammenlignet med tidligere år, sier Jan Inge Hansen, meteorologkonsoluent ved Meteorologisk institutt.

Den kraftigste vinden på Lindesnes ble målt den 3. juli.

— Da målte vi vinden til 18,4 meter i sekundet og kraftigste vindkast til 21,8 meter i sekunder. Det tilsvarer sterk kuling, sier Hansen.