«Start reiser på chartertur til Aalesund , så nå håper jeg at spillerne kommer til å slå seg skikkelig løs», sa min gode venn som er stor fan av Charter-Svein. Det håpet jeg også, for jeg sjekket selvfølgelig Betsson-oddsen før kampstart. Den var 1,70 — 3,60 - 5,20, og de som satte den kan ikke ha visst at John Arne Riise skulle starte kampen.

I forrige kamp mot Rosenborg fikk Mathias Rasmussen en gigantsjanse etter fem minutter. I mandagens kamp mot Aalesund måtte han vente i to minutter til. Et strøkent innlegg fra Skogmo burde ha vært barnemat for unge og dyktige Rasmussen å omsette i scoring, men i stedet ble det enkel keepermat til Andreas Lie. «Det var mye positivt og mye negativt i den situasjonen», sa min gode venn og fotballekspert. Start kommer ikke til all verdens med sjanser i løpet av en kamp i Tippeligaen, og derfor må det scores på de aller største.

Kun to minutter senere smalt det i krysset bak Opdal etter et kanonskudd av Oddbjørn Lie. «Start burde blitt avblåst for passivt forsvarsspill i den situasjonen», sa min gode venn som muligens har sett litt for mange Vipers-kamper i år. Spillet bølget frem og tilbake, og det er kanskje ikke så rart siden kampen ble spilt på Color Line Stadion. Snart var det John Arne Riises tur til å skape bølger, denne gang på banen, da han dyttet Salvesen overende i feltet etter en fin Ajer/Børufsen-kombinasjon på kanten. I mine linsebelagte øyne var det et uklart straffespark, selv om det var soleklart. Der kunne det ha blitt John Arne Kriise i Aalesund.

Håkon Opdal må minst ha hatt en svært kraftig manneinfluensa under mandagens kamp. Maken til feberredning har ikke vært vist i Tippeligaen siden redningen han hadde på headingen fra Lillestrøms Fred Friday en lørdag i fjor. Opdal trakk opp armen raskere enn Lucky Luke på en god dag, etter et nytt kanonskudd fra Oddbjørn Lie. Lie har spilt 57 kamper i Tippeligaen, og har aldri scoret. Etter å ha sett mandagens kamp skal det tydeligvis mye til for at han skal lykkes.

Håkon Opdal i aksjon mot Aalesund. Foto: NTB SCANPIX

Kaptein Vikstøl har sklidd i noen situasjoner i denne sesongen, og jeg har hatt han mistenkt for å spille med fotballskoene jeg brukte mot Fyllingen i kvartfinalen i cupen i 1990. Også i mandagens kamp hadde han et stygt feilskjær, men det førte heldigvis ikke til fallseier for Aalesund. På 17. mai gikk han selvfølgelig i toget på Flekkerøy, sammen med sin kjære Christine fra øya. Kapteinen gjennomførte uten fall, før han navigerte Start-troppene med sikker benføring i borgertoget i Kristiansand senere på dagen.

I pausen ble den gamle Start-helten , Helge Skuseth, intervjuet. Han er nå sportsredaktør i Sunnmørsposten. Skuseth spilte 115 kamper og scoret 38 mål forStarti perioden 1974— 80. Han ble seriemester i 1978 og 1980, og tok bronsemedalje i1975. Skuseth var også en mester i å få straffespark, og han hadde sannsynligvis fått to hvis han på slutten av 70-tallet hadde blitt dyttet som Salvesen ble av Riise. Skuseth må ha hatt en fin tid på Sørlandet, for han var fremdeles veldig solbrent i ansiktet.

Alle Aalesund-spillerne var ikke like solbrente som Skuseth. Veldig mange av dem hadde samme fargen i ansiktet og i håret som på drakta, og det så ut som om de kom direkte fra en hellakkering. De lakk i alle fall mer og mer bakover etter hvert. Utover i andre omgang så de rett og slett ut som veldig dårlige fotballspillere, noe som selvsagt også var Starts fortjeneste. «Aalesund-spillerne er dårligere på mottak enn Sylvi Listhaug», sa min gode venn som fikk streng beskjed om at det ikke er tillatt å blande fotball og politikk. Det er nesten enda verre enn å blande jobb og business.

Etter 7 timer og 4 minutter , var ventetiden endelig over. I det 66. minutt scoret Start igjen på bortebane, etter en ny, fin Børufsen/Ajer-kombinasjon som førte Nwakali alene med keeper. Nwakali, som så ut til å spille med de utslitte keeperhanskene til Erik Ruthford Pedersen, visste derfor selvfølgelig hvordan han skulle plassere ballen utenfor keeperens rekkevidde.

Her har Nwakali nettopp gitt Start 1-0 mot Aalesund. Foto: Jim Rune Bjorvand

Start fortsatte å angripe , noe jeg likte å se. Likevel klarte de dessverre ikke å punktere kampen, selv om all lufta så ut til å ha gått ut av Aalesund-spillerne. En gylden mulighet ble skuslet bort da Ajer valgte å skyte i stedet for å spille en god Nwakali alene med keeper. Hadde Steinar Pedersen hatt hår, hadde han revet det av seg i frustrasjon og fortvilelse.

I det 78. minutt skjedde selvfølgelig det som ikke skulle skje. Etter en tapt duell og manglende markering på en dødball, utlignet midtstopper Edvard Skagestad. Han har ikke scoret siden 29. mai 2011. «Nå ønsker jeg å legge ballen død, for dødball tar snart livet av meg», sa min gode venn oppgitt.

Uavgjort borte mot Aalesund er bedre enn å tape, men på mandag føltes uavgjort som et tap etter en positiv bortekamp. Start vet bedre enn noen andre hvor viktig det er å vinne sånne kamper, og at uavgjort egentlig ikke er godt nok. Før ferien er det to muligheter igjen, borte mot Sogndal og hjemme mot Stabæk. Poeng borte mot Sogndal er bonus, Stabæk MÅ slås. «Hvis Start taper både mot Sogndal og Stabæk, blir det sannsynligvis ingen flere Start-poeng før EM-pausen», sa min gode venn med pondus i stemmen.

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper