— Det har vært veldig mye å gjøre. En krevende, men samtidig veldig lærerik prosess, sier en av foreldrene Oddmund Hennestad Døble.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Han er samtidig styreleder for den nye privatskolen i Vigmostad, bygda som i årevis har kjempet for å bevare den kommunale skolen. Men før sist jul vendte Lindesnes

kommunestyre tommelen ned, de ville ikke lenger ha en kommunal skole i Vigmostad.

Snorklipping hører med når en ny skole åpnes. Og disse to guttene begynner i første klasse torsdag: Simon Vårdal og Nicolai Helleren Åsen. Den voksne er styreleder for skolen Oddmund Hennestad Døble. Foto: Jarle R. Martinsen

Over flere år hadde foreldre og elever stått på utsiden av rådhuset under det årlige budsjettmøtet med sine fakler i protest på forslag om å legge ned skolen. I siste liten ble den reddet flere ganger.

En krevende, men samtidig veldig lærerik prosess

— Til slutt fant vi ut at vi måtte gå i gang med prosessen med å søke departementet om å få starte skole, forteller Hennestad Døble. Det skjedde for 2,5 år siden. Så da kommunestyret vedtok å legge ned før jul, var tillatelsene om å starte opp kommet.

Ansatte ble med

Alle de sju ansatte har blitt med over i den nye skolen. Og samtlige av de 35 elevene som begynner på skolen torsdag morgen er alle elever som sogner til bygda. Ingen andre

barn i Vigmostad vil bli busset ned til den kommunale barneskolen på Vigeland.

— Det forteller jo sitt om den tilliten foreldrene har til skolen, sier Hennestad Døble.

Fortsetter som rektor

Også rektor Jorunn Braadland fortsetter i stillingen. - Det er fantastisk at skolen vår fortsetter stort sett som før. Spesielt viktig er det at driften blir mer forutsigbar etter mange år med trusler om nedleggelse, sier hun.

Populært ballongslipp under åpningen av Vigmostad privatskole. En ballong for hver elev. Foto: Jarle R. Martinsen

For litt forandring blir det. Skolen er nå blitt en kristen privatskole, som betyr mer vektlegging på kristendom i religionstimene. Dessuten blir det bordbønn før mat og gjerne en salme ved skolestart. — Vi følger de nasjonale lærerplanene, sier Braadland.

Må ikke være kristne

Det er ikke krav til de ansatte at de skal være personlige kristne, men de har skrevet under på at de skal følge opp verdigrunnlaget skolen har.

Økonomisk får skolen 128.000 statlige kroner per elev. I tillegg betaler foreldrene 250 kroner i måneden for å ha en elev på skolen.

— Det er jo ikke mye, men vi har lagt oss så lavt vi kan for at det ikke skal stå i penger for folk å la elevene gå her, sier Hennestad Døble. Dessuten hjelper det godt på økonomien at kommunen lar skolen leie de gamle lokalene gratis.

Sparer 1,3 mill

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen er veldig glad for at foreldrene i Vigmostad har klart å starte privatskole.

— Kommunestyret bestemte i fjor å legge ned skolen med begrunnelse i økonomi. De siste tallene viser at vi sparer 1,3 millioner kroner i året på vedtaket, som er mye penger for en kommune som vår, sier hun.

Kristoffersen tror også at skolen uansett ville bli nedlagt i en framtidig kommunereform med kommunesammenslåing.

Hun føler ikke at det er vondt blod mellom bygdefolket og kommunen.

— At det er noen som synes vedtaket om å legge ned var vanskelig er selvsagt veldig forståelig. Men nå mener jeg at vi har gjort det vi kan for å legge til rette for privat skoledrift, sier Kristoffersen.