VENNESLA: — Disse våpnene selges fritt i Kristiansand for noen få hundrelapper. Politiet gjør stadig nye funn og mottar nye meldinger om bruk av softgun. Det er blitt et økende problem. En uting, sier lensmann John T. Homme ved Vennesla og Iveland lensmannskontor.

Han har ikke tall på det, men sier politiet gjør flere titalls beslag av softgun bare i Vennesla hvert år.

Skjøt fra bil

Ungdommen som sist helg ble pågrepet for å ha løsnet skudd og truffet en kvinne i slutten av 30-årene i Vennesla sentrum, har erkjent forholdet. Ifølge Homme satt vedkommende i bilen og skjøt mot en tilfeldig forbipasserende.

— Han angret dypt på det han gjorde. Fornærmede kjente smerte først etter at hun ble truffet. Hun gikk bort til bilen med ungdommene for å høre hva de holdt på med, forklarer Homme.

Hendelsen skjedde klokka 20.20 lørdag kveld. 19-åringen ble avhørt samme kveld og blir trolig bøtelagt for forholdet. Lensmannen i Vennesla sier boten for å bruke et luftvåpen av denne typen på et offentlig sted er på mellom 6000 og 10.000 kroner.

Homme beskriver den nevnte skyteepisoden som "uten mål og mening".

John T. Homme opplever at våpenetterligningene er blitt en trend.

- Finner ofte i biler

— Særlig innen de kriminelle miljøene ser vi at softgun er utbredt, men også troskyldige ungdommer har slike. Vi finner ofte slike våpen i biler vi ransaker. De anskaffes fordi det er tøft og for å skremme. Det er nærmest håpløst på avstand å bedømme om disse våpnene er ekte eller ikke, sier han.

Politiet kan lite gjøre for å stoppe utviklingen. De er avhengig av anmeldelser. Det er 18-årsgrense ved kjøp av våpenkopiene, men ingen registreringsplikt. Reglene er som for alkohol og tobakk. En myndig person kan altså kjøpe softgun til en under 18 år.

— Det er lov å selge softgun og de er tillatt brukt på godkjente områder. Men det er ikke lov å bruke våpenet eller oppbevare det på offentlig sted, understreker han.

Vil ha registrering

Søndag hadde NRK et nyhetsinnslag om at norsk politi opplever en voldsom økning av falske våpen i gatene. Politistasjonssjefen i Drammen ønsker at det innførers restriksjoner på anskaffelse av slike våpen.

— Det kan ikke være noe menneskerett å ha en tro kopi av et skytevåpen i de tusen hjem når det da er såpass vanskelig å skaffe ekte våpen, sa Øyvind Aas i Drammen-politiet til NRK.

Han vil at alle som kjøper softgun registreres.

Lensmann John T. Homme i Vennesla sier følgende om han mener det bør komme et forbud i Norge mot softgun:

— Tja, problemet er at hvis du vil ha en slik våpenkopi brukt til eksempelvis et ran, så finner man smutthull. Det viktige for politiet er å synliggjøre problemet. Nyttårsaften ville vært fredelig uten alkohol og raketter også, sier han.