KRISTIANSAND: Det framgår av høringsuttalelsen Sørlandet sykehus, ved fagdirektør Per Engstrand, har avgitt til Helsedirektoratets forslag til nasjonal strategi på kreftområdet 2013— 2017. Han mener helsevesenet allerede nå må begynne å planlegge for å møte denne utfordringen, og trekker fram enda et poeng:

— Unge voksne som har overlevd behandling av kreft som barn vil utgjøre en betydelig økende gruppe på Sørlandet og i resten av landet, skriver han.

Bedre metoder

Bedre metoder for å avdekke kreft, økt bevissthet i befolkningen for å sjekke kreftmistanke og ikke minst bedre metoder for behandling gjør at langt færre dør enn tidligere. Framover vil denne kurven fortsette å stige.

Engstrand påpeker at den gruppa vil være mer syke på grunn av komplikasjoner etter behandlingen, og de vil også ha betydelig økt risiko for å få tilbake kreftsykdommen.

Barnealder

— Det er viktig å øke kompetansen på seneffekter etter kreftbehandling i barnealder både i spesialisthelsetjenesten for voksne og i primærhelsetjenesten, skriver Engstrand og fortsetter: Kreft hos barn er forskjellig fra kreft hos voksne, og forebyggende tiltak vil ikke kunne forebygge kreft hos barn. Imidlertid vil forebyggende tiltak være sentrale for å redusere risiko for ny kreft.

Han påpeker også at kapittelet som omhandler kreft hos barn og unge inneholder flere faktiske feil. Dessuten gjengis holdninger som ikke stemmer med de som er rådende i dagens barnelegemiljø.

For eksempel påstås det i høringsforslaget at ”Utredning og behandling skjer bare ved universitetssykehus…”.

Ikke riktig

— Dette medfører ikke riktighet, og det er heller ikke i tråd med anbefalinger i resten av det foreslåtte dokumentet – hovedkjernen i behandling er at pasientene skal få forsvarlig behandling så nær hjemmet som mulig, skriver Engstrand og avviser også at det er ønskelig med mer sentralisering og spesialisering sentralt slik Helsedirektoratet foreslår.

Helsedirektoratet foreslår at Norge bør gi en kreftbehandling som er like god som den beste internasjonalt. Dette er for defensivt, mener Sørlandet sykehus og foreslår at Norge skal ligge på verdenstoppen i kreftbehandling.

Utstyr

Engstrand peker også på at ustyret som er tilgjengelig for diagnostisering og behandling ikke gir tilstrekkelig kapasitet til å møte de forventninger og frister som stilles til bildediagnostikk og rask behandling av kreftpasienter.

I kreftregisterets oversikt framgår det at det har vært en kraftig økning i antall tilfeller av prostatakreft siden 1990, hovedsaklig grunnet den raskt økende bruken av PSA-testing. Det er også en kontinuerlig økning både bryst- og lungekreft hos kvinner og tykktarmkreft hos begge kjønn.

Kreftratene øker raskt med alderen, og hovedparten av krefttilfellene i Norge finner vi hos dem over 50 år - om lag 90 prosent hos menn og 85 prosent hos kvinner.