KRISTIANSAND: — Det er ikke noe kritikkverdig i dette, slik er praksisen over hele landet, sier politiinspektør og leder for forvaltningsenheten ved Agder politidistrikt, Magnus Andreassen.

Historien framgår av en fersk dom i Kristiansand tingrett. Der blir en 24 år gammel norsk statsborger, født i Bangladesh, dømt for å ha bidratt til å bringe 16-åringen ulovlig til Norge med danskeferja. 16-åringen er også opprinnelig fra Bangladesh, men bodde i Danmark.

Avslørte

Tollvesenet visste på forhånd at 24-åringen og en kamerat hadde satt 400.000 kroner på konti i Bangladesh før de hentet 16-åringen i København. Derfor ble de tre anholdt ved ankomst til Kristiansand. 16-åringen viste identitetspapirer som tilhørte 24-åringen. Da politiet avslørte ham, nektet han å oppgi sin ekte identitet.

Så fortalte han at han ville søke om asyl i Norge. Da tok politiet bilde av ham, registrerte fingeravtrykk og så gav de ham et kart med kryss der politiets utlendingsenhet i Oslo holder til, og så satte de ham på bussen.

Forsvunnet

Dette skjedde i august i fjor, og ingen offentlige myndigheter har registrert ham siden.

— Mange som søker i asyl i Norge har enten falske dokumenter, eller ingen dokumenter i det hele tatt. Dette er ingen alvorlig straffbar forbrytelse som i utgangspunktet gir grunnlag for varetektsfengsling når vedkommende søker asyl i Norge, sier Andreassen.

De to andre ble imidlertid fengslet, siktet og tiltalt for menneskesmugling, og den ene altså dømt.

— Men er det klokt å sette en asylsøker som har begått en straffbar handling på bussen til Oslo?

— Dersom vi hadde valgt å sette vakthold på ham inn til utlendingsenheten i Oslo, ville han likevel blitt satt i åpent asylmottak hvorfra han når som helst kunne rømme, sier Andreassen.

Åpent

Han peker på at Norge har et åpent asylinstitutt. For en del år tilbake kjørte politiet asylsøkere til Oslo, men fant ut at det var bortkastede ressurser siden de kunne stikke fra asylmottaket uansett. I dag skjer det bare unntaksvis. Mellom 100 og 200 asylsøkere møter opp hos politiet i Kristiansand hvert år, og blir gitt et kart og satt på bussen til Oslo.

— Så vidt jeg vet var denne 16-åringen den eneste vi mistet i fjor, sier Andreassen.

Det anslås at mellom 10.000 og 20.000 papirløse flyktninger/asylsøkere oppholder seg ulovlig i Norge til en hver tid. Andreassen har ingen tro på at mange av dem rekrutteres slik som 16-åringen.

— Nei, de papirløse er enten asylsøkere som har fått avslag, eller utlendinger som har kommet uregistrert over grensen fra Sverige eller Danmark, sier Andreassen.