ISLANDSKE NOVELLER: Pensjonisten Odd Aurebekk (62) valgte seg Gyrdir Eliassons "Mellom trærne" på en tur innom Birting Libris. - Han skriver godt, så denne gleder jeg meg til, sier Aurebekk, som også unnet seg en ny lommebok på handleturen. Foto: Rune Stensland
VEDKUPP: Tormod Jacobsen (49) handlet med seg Lars Myttings bestselger Hel ved på vei til jobb på Navigare. - 179 kroner for en bok som før har kostet 399 må sies å være et kupp. Jeg er veldig interessert i vedfyring og gleder meg til å lese denne boka. Men ingen slår Bibelen, den leser jeg i hver dag, understreker Jacobsen. Foto: Rune Stensland
IVRIG: Pensjonisten Rolf Nilsen (67) hadde plukket ut seks bøker da vi traff ham i Berge Libris. - Jeg har med meg handleliste og skal handle fire kokebøker for min sønn, samt noen historiebøker til meg selv. Kona er for øvrig minst like ivrig til å handle på Mammutsalget som jeg er, smiler han og viser fram boka Nigellas kjøkken, som han fikk en rabatt på over 200 kroner på. Foto: Rune Stensland
LOKKER MED BOLLER: Åse Vangen i Birting Libris byr på gratis boller, kaffe og avis til de som handler bøker under Mammutsalget. Foto: Rune Stensland
ROLIG: Ekteparet Jorun Marit Myrvold og Erik Myrvold bruker dødtiden inne på Berge Libris til å fikse på en salgsreklame. Foto: Rune Stensland
STILLE: Tormod Jacobsen var en av få kunder innom Ark Markens mandag rundt 08.20. Her kjøper han boka "Hel ved" fra Ane Tollerød Fosse bak skranken. Foto: Rune Stensland

KRISTIANSAND: Mellom 08 og 09 mandag morgen var det lite som tydet på at kundene i Kristiansand sentrum hadde hastverk med å sikre seg én eller flere av i alt 1,3 millioner bøker tilgjengelig i årets Mammutsalg. Fædrelandsvennen var innom Ark Markens, Berge Libris og Birting Libris, og registrerte bare en håndfull kunder på hvert sted.

— Det har vært en rolig start, men jeg regner med det tar seg opp utover dagen. Men Mammutsalget er ikke den høytiden det en gang var, konstaterer bokhandler Erik Myrvold (63) i Berge Libris.

Flere årsaker

Han har jobbet i bokhandel siden 1969, og har flere forklaringer på hvorfor det ikke lenger er køtilstander i forbindelse med bokskredet.

— Før var det slikt salg bare annethvert år. Nå er det tilbud nesten hele året, og man kan i tillegg forhåndsbestille bøker til Mammutsalget. Dessuten har det nok noe å si at det er vinterferie denne uka, og at folk derfor ikke prioriterer en så tidlig bytur, påpeker Myrvold.

Inne på Ark Markens formidler Ane Tollerød Fosse det samme:

— Folk har ikke løpt ned dørene våre. Det har vært litt småtusling her siden klokka 07; folk stikker innom på vei til bussen eller jobb. I gamle dager var det bare januarsalg på bøker eller Mammut hvert andre år, nå er det salg hele året. Men jeg tror nok det blir bra pågang med folk utover dagen, spår hun.

Lokker med boller

På Birting Libris lokker Åse Vangen med ferske boller, gratis kaffe og gratis Dagbladet til folk som kjøper bøker på Mammutsalget.

— Vi vil gjerne gjøre litt ekstra gøy ut av et slikt salg. Det har vært en rolig start på handelen, men vi har god tid på oss, bemerker Vangen - vel vitende om at butikken holder åpen til klokka 19 hver dag og at Mammutsalget varer helt til 2. mars.

Disse bøkene tror de vil selge mest

Når det gjelder bøker de tre bokhandlerne regner med vil selge mest av, oppgir de forskjellige titler. Tollerød Fosse i Ark Markens spår Ingrid Espelid Hovigs rutete kokebok, Jonas Jonassons "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant", Jo Nesbøs "Gjenferd" og Gregory David Roberts' "Shantaram".

Jorun Marit Myrvold på Berge Libris trekker fram barneboka "Bukkene Bruse på Badeland" og "Veiviseren" fra Vest-Agder Friluftstråd. Åse Vangen i Birting Libris nevner Torbjørn Egners samlede lydbøker og David Carnegies selvhjelpsklassiker "Lev livet".

Større pågang utover dagen

Da Fædrelandsvennen snakket med daglig leder i Ark Markens, Anette Buestad, drøyt klokka 13 mandag, kunne hun rapportere at salget hadde tatt seg kraftig opp i løpet av dagen.

— Det har vært mye folk her de siste timene, og det har vært kø foran kassen. Jeg tror vi kan få en dobling av omsetningen sammenlignet med åpningsdagen 27. februar i fjor, sier Buestad.