— Dunkene er ikke akkurat vakre der de står på gata, dessuten er vi opptatt av brannsikkerheten, uttaler renovasjonssjef Frode Rosland i Avfall Sør Husholdning AS.

I den nye Kvadraturplanen er det foreslått å etablere ny avfallsordning i Posebyen, Kristiansands gamleby.

På hver av de opptil 14 stasjonene, spredt rundt i området fra Tordenskjolds gate til Tollbodgata, skal det være tre konteinere: Papir, bioavfall og restavfall.

Studietur til Stavanger

Velleder Kari Steffensen. Foto: Arkivfoto

Konteinerne har en kapasitet på fem kubikkmeter. Investeringen er beregnet til nærmere fem millioner kroner.Den nye ordningen begrunnes dessuten med at søppeldunker representerer en viss brannfare for den verneverdige trehusbebyggelsen.

Posebyen Vel er fornøyd med at beboerne slipper å ha skjemmende og plasskrevende søppeldunker stående på gata eller i gården.

— Det kan være et problem med overfylte dunker, som tiltrekker kråker, måker og katter. Vi tror dette kan bli en bra løsning, og gleder oss, sier velleder Kari Steffensen til Fædrelandsvennen.

På Tangen kaster beboerne avfallet via disse innkastsøylene til nedgravde konteinere. Samme ordning kommer nå i Posebyen. Foto: Vegard Damsgaard

Sammen med Avfall Sør og ingeniørvesenet var representanter for velforeningen i mai på studietur til Stavanger.Løsningen med nedgravde konteinere er etablert i siddisenes gamleby, og beboerne er tilfreds.

— Hva med hageavfall?

Ifølge vellederen skal ingen måtte transportere søpla si mer 100 meter til nærmeste stasjon. Det finnes også andre utfordringer før ordningen kan bankes gjennom:

Slik ser konteineren ut når den løftes opp, med innkastsøylen på toppen. Foto: Enviropac

— Hageavfall er en praktisk ting som må løses, nevner Steffensen.Et annet er lokalisering av stasjonene. Noen vil slett ikke ha den utenfor døra, mens andre synes kort vei er en fordel.

I tillegg vil noen av stasjonene legge beslag på høyt skattede gateparkeringsplasser.

— Det vil forsvinne noen få parkeringsplasser, men i de fleste kvartaler er det tosidig parkering, så det skal ikke merkes mye, mener avdelingsleder Per Kjelsaas i ingeniørvesenet.

I dag finnes det nedgravde konteinere i flere av byens kompakte boligstrøk, blant annet Otra Amfi, Tangen og Justneshalvøya - til sammen 150 konteinere per i dag.

Jo flere, dess billigere

Avfallsordningen ble innført for sju-åtte år siden.

— Vi bygger stadig ut nye stasjoner, det går sakte men sikkert fremover. Vi ønsker så mange som mulig der folk bor særlig tett, og jo flere vi får, dess billigere blir det for alle parter, påpeker renovasjonssjef Frode Rosland.

Så mange som 1200 boenheter kan bli omfattet av den nye ordningen i Posebyen. Beboerne får eget nøkkelkort og kaster avfallet gjennom ei luke i innkastsøylen.

Søppeldunker på rekke og rad i Posebyen. I fremtiden skal søpla bæres til felles tømmepunkter. Foto: Vegard Damsgaard

Fyllingsgraden registreres automatisk hos Avfall Sør. Ved behov løfter en kranbil opp konteineren via en krok i søylen og kjører den til tømming.Antall og plassering vil bli avklart i dialog mellom velforening, renovatør og byantikvaren i Kristiansand.

Byutviklingsstyret har velsignet planene, som over ferien skal tegnes ut i detalj og sendes på høring til beboerne.