Stripete genser til gutt (3 mnd — 3 år). Plagget ved navn «Sheriff» og en gul stjerne lyser formelig mot en fra Zaras nettsider. Men det er alt annet enn sheriff folk flest forbinder med en slik gul stjerne, på venstre bryst påsydd en fangedraktlignende bakgrunn, skal vi tro reaksjonene på sosiale medier.

- Det er sikkert en glipp, men det er en for stor glipp og helt utrolig at ingen i rekken av kvalitetskontroller hos Zara har stoppet denne. Jeg viste bilde uten å si til noe til flere kolleger her i dag, og alle reagerer på samme måte: Dette er ikke greit!

Det forteller Ivar Munch Clausen fra Oslo. Han bladde gjennom Facebook-strømmen sin i morges og oppdaget genseren på et innlegg fra en bekjent.

Det er bare å google Julius Paltiel, det er helt likt, bare at stripene på hans fangeskjorte gikk vertikalt. Ervin Kohn

— Jeg ble sjokkert og fikk selvsagt den åpenbare assosiasjonen til en fangedrakt fra konsentrasjonsleirene. Jeg ble personlig støtt, og jeg har ikke engang noe personlig forhold til det seks millioner jøder opplevde under den annen verdenskrig, sier Munch Clausen.

Han legger til at han ikke har noe imot at man leker sheriff og har stjerner på plagg, men når genseren er stripete, allerede da ligner den en fangedrakt, med stjernen i tillegg føltes det helt absurd, forteller han.

- Det går ikke an å bortforklare

Reagere gjør også forstander i det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn.

— Det er som å få en bolt i magen. Jeg reagerer med forferdelse på historieløsheten, sier han når han ser bildet av barnegenseren.

— Jeg, som mange andre jøder i Norge, er barn av Holocaust-overlevende, jeg har således nært forhold til Holocaust, legger han til.

Forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn. Foto: Stian Lysberg Solum NTB/ Scanpic

At en så stor klesgigant som Zara står bak, gjør det verre synes han, da det spres fort til mange land. — Dette er nok snakk om en ung klesdesigner helt uten historiekunnskaper. Men det er det som forferder meg, at noen ikke får denne assosiasjonen. En gul stjerne på venstre bryst, det kan kun assosieres med davidstjernen jødene måtte sy på klærne sine i mellomkrigstidens Tyskland, som var et ledd i dehumaniserinen av jødene. Zaras modell ser ut som davidsstjernen på fangedraktene, det vanskelig å bortforklare. Det er bare å google Julius Paltiel, det er helt likt, bare at stripene på hans fangeskjorte gikk vertikalt, sier han.

Kohn mener konsekvensen er at det bidrar til å alminneliggjøre holocaust og det ufarliggjør at millioner av jøder ble tvunget til å gå med davidsstjernen for å kunne markeres ut, slik at den langvarige dehumaniseringsprosessen kunne begynne og folkemordet etter hvert kunne gjennomføres.

Slik så til sammenligning fangedraktene ut: Josef Charney, Holocaust-overlevende, i forbindelse med en demonstrasjon foran Knesset i Jerusalem for noen år siden. Foto: RACHAEL STRECHER NTB/ SCANPIX

Zara: T-skjorten var kun inspirert av konstabelens stjerner

Onsdag formiddag var det mulig å bestille genseren på Zaras norske nettsider. Det er uvisst om genseren er å få kjøpt i Zara-butikker i Norge. Da vi var i kontakt med kjedens filial i Bogstadveien i Oslo i dag, får vi høre at de ikke gir svar på mediehenvendelser, det er det kun hovedkontoret i Spania som gjør. Vi har foreløpig ikke lyktes ikke få noe svar fra hovedkontoret, men det har derimot Ivar Munch Clausen.

— Jeg er økonom av yrke og vet at min makt som forbruker er at jeg bestemmer hvor jeg vil legge igjen pengene mine, sier han. Derfor sendte han avgårde en krass mail til Zara.

Jeg ble personlig støtt, og jeg har ikke engang noe personlig forhold til det seks millioner jøder opplevde under den annen verdenskrig. Ivar Munch Clausen

I svaret fra Zara, som han fikk i formiddag, heter det:

«Vi beklager å høre at du følte deg misfornøyd med en av våre produkter. Dette er langt i fra vår intensjon og vi kan bekrefte at T-skjorten ikke lenger er i salg i våre butikker. Vi vil oppriktig beklage, da utformingen av T-skjorten kun var inspirert av konstabelens stjerner fra klassiske westernfilmer. Vi vil ikke at noen av våre produkter eller design blir oppfattet som respektløst eller støtende. »

I løpet av dagen har Zara-konsernet svart direkte til en mengde enkeltpersoner som har tatt kontakt på blant annet Twitter.

Zara har fått tilbakemeldinger fra hele verden i dag. Foto: Faksimile Twitter

Det er tydelig at reaksjonene har kommet verden over, for i Zaras egen twitterfeed ligger beklagende svar på blant annet tysk, engelsk og fransk.Kjeden har vært ute i hardt vær tidligere. I 2007 skapte en veske medsvastiska-lignende design reaksjoner.

Les også : H&M trekker tilbake plagg med davidsstjerne og hodeskalle

Twitter: Få familie— og oppvekststoff fra kristine_gl.