— Før ferien sa jeg at håpet nesten var ute for Oslo i 2022. Jeg er mye mer optimistisk på søkers vegne nå. Sjansene er på kort tid økt til 50-50 for et OL i Norge i 2022, sier Harberg til Fædrelandsvennen.

De siste dagene har Oslo2022 presentert kostnadskutt på mellom fem og ti milliarder kroner. De vil også spre OL mer på Østlandet for å kunne bruke flere anlegg som allerede er bygd, for eksempel Vikingskipet på Hamar til skøyteløp

For Harberg er dette som musikk i ørene. Som leder av kultur- og familiekomiteen er han Stortingets OL-sjef.. Han sier den reviderte søknaden øker sjansene kraftig for et ja til OL.

Etterlengtede kutt

— Jeg ba om kutt og økt gjenbruk allerede i vår, så dette er etterlengtet. Vi har vært nødt til å få ned kostnadene, og vi er nødt til å øke gjenbruken av anlegg som allerede eksisterer, skal OL få flertall. Det er også positivt at Oslo sier seg villig til å finansiere deler av investeringene selv. Det har ingen søker-by gjort før, sier Harberg.

Han avviser at endringene kommer for sent for nødvendig kvalitetssikring. Han sier Stortinget i tilfelle kan vedta tilskudd og garanti under visse forutsetninger. I helga skrev VG at den nye OL-søknaden kan komme for sent, siden Stortinget ikke kan vedta bevilgninger utover 750 millioner kroner uten forutgående ekstrern kvalitetssikring.

— Hvordan kan du si at OL-sjansene øker når Frp i regjering sier nei? Det blir vel nei da?

— Ikke sikkert. I midten av oktober vil regjeringen komme med sin anbefaling overfor Stortinget. Frp har ikke flertall i regjeringen, og på Stortinget har ikke regjeringen nødvendigvis flertall en gang.

— Sier du nå at Høyre på Stortinget kan gå mot egen regjering i OL-saken?

— På Stortinget er det i dag flertall for OL i Oslo i 2022 hvis du teller enkeltrepresentanter. Du kan tenke deg en situasjon hvor regjeringen innstiller på OL-nei, men Stortinget sier ja.

— Men det realistiske er naturligvis at regjeringens råd blir fulgt. Når regjeringen fremmer sin innstilling om halvannen måned, er det nok i praksis det endelige svaret som kommer. Nå har vi en bedre søknad på bordet. Mye kan skje, sier Harberg.

- Ja-flertall på Stortinget

I Høyres stortingsgruppe er det delte meninger, men flest er på ja-siden.

— Selv tilhører jeg de som vil vite før jeg konkluderer. Jeg er i utgangspunktet positiv til et nytt OL i Norge, men jeg må se alle fakta, beregninger og kostnader før jeg bestemmer meg. Det er aldri dumt å lese sakspapirene og sette seg inn i ting, før man konkluderer.

— 35 milliarder kroner til OL er omtrent det samme som firefelts motorvei mellom Kristiansand og Stavanger koster, hva tenker du om det.?

— Det må skilles mellom statsgaranti og reelle kostnader. Mye av OL-kostnadene er infrastruktur vi likevel må bruke penger på. Du kan ikke sammenligne på den måten.

Folket avgjør ikke

Svein Harberg sier motstand i folket ikke er avgjørende.

— Vi politikere tar hensyn til opinionen, men stemningen i folket er ikke nødvendigvis avgjørende. Stortinget bestemmer. Siste ord er ikke sagt, sier Svein Harberg.

- For dårlig forankret

Samtidig benytter Harberg anledningen til å kritisere måten idretten har fremmet sin OL-søknad på.

— At ikke idrettstinget sørget for et bedre ankerfeste for OL-søknaden har forundret meg, sier Harberg.

Han mener det er en stor svakhet at idrettsnorge ikke står samlet bak Oslo2022. — Idrettstinget ønsket å fremme en OL-søknad, og det må vi politikere forholde oss til. Vi må behandle søknaden seriøst. Men jeg opplever folk i idretten over hele landet som ikke ønsker at det skal brukes penger på et OL. Det tyder på for dårlig forankring - og det er litt spesielt, sier Harberg

Om dette får betydning til slutt, vil han ikke si noe om.

— Jeg var nylig i London. Der jobbet søkerne i fire år med å forankre søknaden og forklare hvordan OL- skulle bli, før de bestemte seg for å søke, sier Harberg.