Gunhild Ubostad med sin datter Jorunn Ubostad Beisland. Her på Konsmoheimen har Gunhild det flott på sine eldre dager. Foto: Jarle R. Martinsen
Så tidlig som i 1942 giftet Gunhild seg med sin Tobias. I hele 66 år var de gifte inntil han døde i 2008, 96 år gammel. Foto: Jarle R. Martinsen
Audnedal-ordfører Tønnes Seland holder tale for 100-åringen Gunhild Ubostad på Konsmoheimen. Det er en stor begivenhet i en så liten kommune. I hånda har Seland gratulasjonsbrevet fra Kongen som alle hundreåringer får. Foto: Jarle R. Martinsen
Gunhild Ubostad med sin datter Jorunn Ubostad Beisland. Her på Konsmoheimen har Gunhild det flott på sine eldre dager. Foto: Jarle R. Martinsen
Så tidlig som i 1942 giftet Gunhild seg med sin Tobias. I hele 66 år var de gifte inntil han døde i 2008, 96 år gammel. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er en fornøyelse å kunne feire deg her i dag. Jeg er bare halvparten så gammel som deg, smilte ordfører i Audnedal Tønnes Seland da han holdt tale for Gunhild Ubostad på Konsmoheimen denne uka.

Da fylte hun 100 år. Og dermed kom hun inn i klubben for dem over 100 år, som for øvrig ikke er så eksklusiv lenger. For 1. januar i år var det 829 over 100 år. Det er markant flere enn i 1990 - da var det kun 289 personer som var 100 år eller mer.

— Tallet på eldre kommer bare til å øke og skyte fart de kommende årene. I år 2100 vil det være hele 5000 hundreåringer i Norge, en femtendobling i forhold til i dag, sier forsker Helge Brunborg ved Statistisk sentralbyrå.

På slutten av dette århundret viser de mest optimistiske beregningene at menn kan forvente å bli 97 år i gjennomsnitt, mens kvinner vil ha en gjennomsnittelig levealder på 98 år.

Øker kraftig

Nylig la byrået fram sin befolkningsframskriving mot 2100. Den forteller at veksten av eldre over 70 år vil øke kraftig. Det vil bli mer enn dobbelt så mange over denne alderen.

Årsaken er de store etterkrigskullene som blir eldre. I 1946 ble det født 70.000 barn i Norge, mot 58.000 barn i 2006. Samtidig øker levealderen. Dermed stiger andelen eldre over 70 år fra knapt 11 prosent av befolkningen i dag til 19 prosent i 2060. Det betyr at omtrent hver femte person i Norge i 2060 vil være 70 år eller mer.

Flere svar

Brunborg sier at det ikke finnes et fasitsvar på hvorfor vi blir eldre.

— Det skyldes jo både medisinske fremskritt, sunnere livsstil, flere ikke-røykere, pluss veldig mange andre faktorer. Dødeligheten i befolkningen har uansett gått jevnt nedover de siste 200 årene, forteller han.

Mer enn halvparten av babyene født etter år 2000 kan forvente å bli over 100 år. Grunnen er at levealderen i Norge og den vestlige verden øker med to til tre måneder hvert eneste år.

Det fører også til at vi blir flere her i landet. I løpet av 2031 passerer vi seks millioner, og i 2065 passerer vi sju millioner innbyggere i Norge. 1,5 millioner av disse vil være innvandrere. Det er for øvrig ikke bare i Norge at befolkningen blir eldre.

I alle verdensdeler med unntak av Afrika kommer det om noen tiår til å være flere eldre enn det er barn.

Ikke røyk eller alkohol

Gunhild Ubostad synes det er stor stas å bli 100 år, og hun vet ikke hvorfor hun er blitt så gammel.

— Men jeg har verken rørt alkohol eller tobakk, sier hun.

Hun har levd hele livet i Audnedal, født i 1914 - samme året som 1. verdenskrig brøt ut. Før 2. verdenskrig møtte hun sin Tobias på en lastebilforretning i bygda. De giftet seg i 1942 og var ektefolk i hele 66 år før han døde i 2008. Fire barn fikk de. Og det er blitt 12 barnebarn og ni oldebarn.

— Jeg har levd et godt liv, mye takket være en snill ektemann, forteller Gunhild. Mye hardt arbeid har det vært med gårdsarbeid både som barn og siden som voksen. Men det mener hun har holdt henne frisk og rask.