— Det er jo veldig irriterende, og er man uoppmerksom kan man plutselig ha kastet mye penger ut av vinduet, sier Frode Fossheim.

Frode Fossheim fikk bomregning fra en bil han solgte for lenge siden. Foto: Torgeir Strandberg

Han leverte inn bombrikken etter han solgte bilen. Likevel fikk han regning for passeringene til den nye kjøperen. Grunnen er at salgsmeldingen du sender inn ved bruktbilhandel, ikke går til bompengeselskapet. Hvis du ikke melder fra om bilbytte, vil du altså fortsette å motta faktura for den gamle bilen din. Har du fått faktura for andres passeringer, må du også levere dokumentasjon på at du ikke kjører bilen.— Vi er stort sett behjelpelige i slike situasjoner, og de fleste får korrigert med mindre de har fått flere regninger, sier Ellinor Kristin Ervik Fiskaa, daglig leder i Agder Bomdrift AS.

Statens vegvesen eier AutoPASS-systemet, som gjør at man slipper å stoppe for å passere bommen, men heller betaler for passeringene samlet over en viss periode. Systemet går også på skiltnummer. Virker ikke brikken, kobler bommen skiltnummeret til avtalen. Sletter du ikke avtalen vil altså regningene fortsette å komme til den gamle eieren, som Fossheim opplevde.

— Det er ikke uvanlig at dette skjer. Skiltnummeret ligger i kunderegisteret, så vi oppfordrer folk til å endre så hurtig som mulig etter et salg.

- Hvorfor skjer ikke dette automatisk?

— En avtale står ikke nødvendigvis på samme navn som bileier. Hadde det gjort det, ville det vært en smal sak, sier Fiskaa.