I fjor vedtok kommunestyret i Birkenes å innføre eiendomsskatt for hus og hytter fra og med 2014. Vedtaket satt langt inne, ettersom flertallet i den Høyre-styrte kommunen er sterke motstandere av skatten.

Odd Gunnar Tveit (Frp) har markert seg som den største motstanderen og under tirsdagens debatt gikk han hardt ut mot skatten nok en gang.

— Jeg visste at det ble ille, men ikke så ille. Spesielt for verksteder og butikker, sa Tveit.

Kommunestyret skulle tirsdag kun ta stilling til fritak for institusjoner som skoler, kirker og museer. Tveit benyttet samtidig anledningen til å gjenta kritikken mot skatten han har sammenlignet med Svartedauden og Nokas-ranet.

Foreslo fritak for alle

— Det er klart kommunen skal ha fritak, for vi kan jo ikke rane oss selv på høylys dag. Jeg foreslår at alle som søker får fritak fra eiendomsskatten. Etter min mening har alle som søker en god nok grunn, sa Tveit.

Han mente at han selv og representantene som hadde stemt mot eiendomsskatt også kunne søke fritak med god samvittighet.

Aps Anders Christiansen reagerte kraftig på Tveits uttalelser om at eiendomsskatt var et ran av innbyggerne.

— Vi vet at Odd Gunnar er en fargeklatt, men det blir for dumt å beskylde oss for å stjele, sa Christiansen.

Tveit ba om å få svare Christiansen, men ble nektet å ta til motmæle av ordfører Arild Windsland (H).

— Vi kan ikke diskutere på den måten. Det ble reagert på språkbruken, derfor ble Tveit klubbet ned, sier Windsland til Fædrelandsvennen etter møtet.

Fikk blomster og skryt

Før møtet fikk den samme Tveit skryt av ordføreren for sine prinsippfaste standpunkter. 50-årsjubilanten Tveit fikk da blomster av ordføreren, som skrøt av Frp-politikerens evne til ikke å la seg styre av sine egne interesser i politiske saker.

— Jeg mente det jeg sa. Det beste med politikken er at vi kan ha en jovial tone som privatpersoner, selv om vi er uenig politisk, sier Windsland.

Etter at rådmann Gro Anita Trøan slo fast at Tveits forslag ville ha vært ulovlig, bestemte han seg for å trekke forslaget.

— Jeg kan jo ikke foreslå noe som er ulovlig. Men jeg fikk markert hva jeg mener om eiendomsskatten, så ingen skal være i tvil om det. Det er jeg fornøyd med, sier Tveit.

Greit å bli klubbet

Han synes det var helt greit at ordføreren klubbet ham ned. Det samme synes Anders Christiansen (Ap).

— Tveit kunne ha bedt om en replikk senere i debatten, men det gjorde han ikke. Han kunne også ha tatt det opp da han trakk forslaget. Så det synes jeg ikke er noe problem, sier Christiansen.

— Hvorfor reagerte du så sterkt?

— Når vi blir beskyldt for å stjele fra folk må jeg si fra, sier Christiansen

Forslaget om å gi fritak til enkelte offentlige bygninger og institusjoner av samfunnsmessig interesse ble etterpå vedtatt av kommunestyret, dersom visse kriterier ble oppfylt.