— Dette har kommet som en uventet bonus. Men det blir ikke noe mindre gøy av det, ikke minst med tanke på at Benedicte også blir med, sier Trine Mjåland.

Hun må fortsatt forbedre seg litt dersom målet om EM-deltakelse på 800 meter skal innfris, men kanskje nettopp derfor kom nyheten om at stafett-kravet er innen rekkevidde som en kjærkommen nyhet. Sammen med Line Kloster og Tara Marie Norum løp duoen inn til 3.34,23 på europacupen i Tallinn for to uker siden - et resultat som i øyeblikket er det 11. beste i Europa, godt innenfor de 16 lagene som skal til EM.

- God sjanse

Men det er snittet av de to beste tidene som teller, og det betyr at kvartetten er avhengige av én god stafett til for å sikre seg EM-billetten. Neste sjanse er i tyske Heusten 19. juli.

— Jeg tror sjansen er veldig god for et norsk stafettlag i EM, og sannsynligheten er stor for at Trine og Benedicte er på det laget, sier Erik Sakshaug, fagansvarlig for mellom- og langdistanse i Norges Friidrettsforbund.

— Det vil i så fall bety veldig mye. Selv om målet har vært å kvalifisere meg på 400 meter individuelt, blir det minst like gøy å løpe stafett. Og sammen med Trine så blir det en drøm. Vi vanker mye sammen både på og utenfor banen. Dessuten har vi hatt hver vår periode på landslaget, men nå kan vi skape et minne sammen, sier Hauge.

- Trine kan klare A-kravet

Mjåland har foreløpig vært nærmest å kvalifisere seg individuelt, men selv om hun har perset på 800 meter med 2.04,35 er det likevel litt bak kravene på 2.03,00/2.04,00 (A-/B-krav).

— Målet for sesongen om å løpe på 2.03 står fast, men i og med at Ingvill Måkestad Bowim har klart A-kravet må jeg også løpe under 2.03.00. Det er ikke noe jeg har satt som et overordnet mål for sesongen, sier Mjåland.

Sakshaug forteller imidlertid at Mjåland kan komme til EM ved å klare B-kravet.

— Der færre enn tre har klart A-kravet, kan Norge melde på én utøver på B-kravet. Så blir det opp til det europeiske friidrettsforbundet å avgjøre om de vil ta vedkommende med. Men jeg tror at Trine er i stand til å klare A-kravet også, sier han.

- Må senke skuldrene

Etter en konkurransepause der hun har fullført masteroppgaven, blir det en rekke 800 metere fremover - først i Manchester til lørdag.

Hauge har heller ikke gitt opp målet om individuell deltakelse, selv om hennes sesongbeste på 54,44 er et stykke unna kravene på 53,8/53,4. — For Benedicte handler det bare om å få ut det samme i konkurranse som hun gjør på trening og i stafetter. I e-cupen hadde hun beste etappetid. Jeg er sikker på at hun har kravet inne, sier Mjåland.

— Det er ikke formen jeg må jobbe med, men å senke skuldrene. Jeg har flere ganger opplevd at straks jeg kommer i startblokkene blir beina ti kilo tyngre, men mens jeg venter på stafettpinnen får jeg en helt annen «boost», sier Hauge.

EM går i Zürich fra 12.- 17. august.

Dette er EM-status for sørlendingene

Andreas Thorkildsen, Ida Marcussen og Øystein Sylta er de eneste lokale som hittil har kvalifisert seg for EM.

I tillegg kommer trolig Benedicte Hauge og Trine Mjåland med på 4x400 meter stafett. De øvrige fire som sikter mot Zürich-EM har snaut fire uker på seg til å klare kravet innen fristen 3. august.

Nærmest har Håkon Mushom (20) vært. Lyngdølen perset på 800 meter i Bislett Games med 1.48,37. B-kravet er 1.48,25, men ettersom to allerede har klart A-kravet må han mest sannsynlig under 1.47,80.— Det er bare snakk om et halvt sekund, og jeg føler formen er bedre nå enn da jeg satte persen. Hvis alt klaffer kan jeg klare det, mener 20-åringen.

— Han har en sjanse, mener Erik Sakshaug, fagansvarlig for mellom- og langdistanse.

Hans Kristian Fløystad har med 3.49,53 foreløpig vært langt unna EM-kravet på 1500 meter på 3.40,50/3.42.00. — Men jeg tror jeg er ganske mye bedre enn hva jeg har fått vist så langt. Målet er EM-kravet, sier Grimstad-gutten som skal løpe i Belgia til helga.

Førsteårssenior Erik Udø Pedersen har med 3.44,34 allerede knust sin personlige rekord.

— Erik har kommet som en kanon, og kan definitivt klare kravet, mener Sakshaug.

Lengdehopper Margrete Renstrøm har slitt med skade siden London-OL i 2012, og selv om hun trener for fullt, er det uvisst om hun rekker å konkurrere før fristen 3. august.