Kjell Ingolf Ropstad mener Agder politidistrikt får for få stillinger med dagens fordelingsmodell. Foto: arkivfoto

— For det første trenger Agder et større budsjett. Poenget er ikke stillingene, men at vi får større handlefrihet selv. Regjeringen tildeler penger for å ansette nyutdannede tjenestemenn og -kvinner. Vi hilser det velkommen. Men vi skulle hatt mer. Budsjettene våre er for trange, sier Lindeberg.

— Hvordan vil du bruke et større handlingsrom?

— Vi vil opprette flere politistillinger. Men vi har behov for etterforskere og personell med mer erfaring og spesialkompetanse. Vi har behov for å styrke etterforskningen vår fordi kriminalitetsbildet vi ser her i Agder er sammensatt og krever mer og mer kompetanse. Agder trenger best mulig kompetanse for å møte det kriminalitetsbildet vi har nå, sier Lindeberg.

— Hjelper ikke de nye stillingene dere får?

— De skal lyses ut som politibetjent 1, det vil si nyutdannede, slik at studentene fra Politihøgskolen sikres jobb. Det er fortjenestefullt det og forståelig at de skal få jobb. Men i Agder skulle vi gjerne ansatte flere med mer spesialkompetanse, sier Lindeberg, som også har fått styrket arbeidet mot datakriminalitet med to stillinger.

Nye politidistrikt

— Når 400 nye stillinger skal fordeles på alle politidistriktene, slår fordelingsnøkkelen dessverre dårlig ut for oss i Agder. Det brukes helt objektive kriterier. Man tar lite hensyn til de faktiske forhold, som for eksempel at vi etter Oslo har flest forbrytelser ut fra folketall, når man tar vekk narkotikakriminalitet, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som er andre nestleder i justiskomiteen.- Mens Agder får ni stillinger, får for eksempel Rogaland 26, selv om de to distriktene har vært jevnstore med tanke på bemanning og budsjett, sier han.

Ropstad mener endringene må komme i forbindelse med politireformen der dagens 27 politidistrikter skal reduseres ned mot seks.

— Det blir ikke bare seks distrikt, men kanskje ned mot 18 distrikter, kanskje færre. Men fordelingen mellom distriktene vil bli annerledes. Da må Agder klare å komme bedre ut. Ikke minst ved at man må vektlegge dette med levekår og at Kristiansand er en storby. For ikke å glemme all turismen sommerstid og i innlandet på vinterstid, sier Ropstad.

Ny nøkkel

Han får støtte fra politimester Lindeberg.

— Vi har hatt dagens fordelingsmodell siden 2003. Vi har en forventning om at nye politidistrikter vil gi en bedre fordelingsnøkkel, sier hun.

Fredag skrev Fædrelandsvennen om operasjonsleder Ingrid T. Mæhre som beskriver en fortvilelse og maktesløshet over svak beredskap og lang responstid.

— Ingrid T. Mæhre gir først og fremst en beskrivelse av hvordan hun opplever situasjonen. Hun gir uttrykk for det jeg og flere politimestere kan støtte opp om, der vi ønsker oss større budsjetter og muligheten til å ansette flere politifolk og sivilt ansatte, sier politimesteren.