VALLE: — Det var litt spesielt å sette seg på snøscooteren igjen og kjøre inn i rasområdet. Det gjorde inntrykk å se hvor store snømasser som hadde flyttet på seg, sier Ola Øyvind Løyland.

Tirsdag kjørte han sammen med seks kamerater på snøscooter i Stavdalen øst for Valle sentrum. Der utløste de et 100 meter bredt snøskred. Tre av dem ble truffet av snømassene. Verst gikk det utover Ola Øyvind Løyland som kjørte rett inn i raset, og ble ført 150-200 meter nedover lia.

Mistet bevisstheten

— Jeg husker at jeg ble begravd av snø, men mistet deretter bevisstheten. Heldigvis stakk tre av fingrene mine opp av snøen, slik at jeg ble funnet før det var for sent. Jeg ble først tatt hånd om av ambulansepersonell, og deretter flydd til Sørlandet sykehus i Kristiansand i helikopter. Jeg var nedkjølt og forslått, men ellers uskadet, og kunne reise hjem igjen samme kveld, sier han.20-åringen tør ikke å tenke på hva som hadde skjedd dersom de ikke hadde vært flere snøscootere i følge, og noen til å grave ham fram og få tak i hjelp.

Redningshundene Molly (t.v.) og Max med hundeførerne Emil Fillingsnes og Bente Lien fra Norske Redningshunder. Foto: Politiet

SkredopplæringSøndag arrangerte Valle fjellredning og Hylestad snøscooterklubb i samarbeid med politiet en samling i rasområdet. Hensikten var å nå ut med informasjon om hvordan en skal unngå å bli tatt av skred og hva en skal gjøre om det likevel skulle skje.

— Det var en mor som kontaktet oss etter snøskredet, og sa hun lenge hadde fryktet at noe slikt skulle skje. På hennes initiativ ble det bestemt å samle interesserte ungdommer og voksne til en slags skredøvelse. Det ble demonstrert bruk av utstyr som spader, søkestenger og skredsendere, forteller lensmann Dag Hovden.

God oppslutning

Det møtte i overkant av 100 personer. De fleste kom på snøscooter, men noen hadde også tatt turen på ski. Det ble demonstrasjon av hvordan lavinehunder jobber for å finne nedgravde personer. Publikum fikk prøve hvordan det kjennes ut når de treffer et menneske som ligger under snøen med søkestang

— Redningsmannskaper har jo sine egne skredøvelser, men denne var ment å gi brukere av fjellet gode tips og råd om blant annet kameratredning. Skredekspert Gunnar Sagstuen var hovedinstruktør, og han fikk god hjelp av medlemmer av fjellredningsgruppa. En lege fortalte hva som er viktig å gjøre dersom en kommer over personer som er tatt av skred, fortalte lensmannen.

Ola Øyvind Løyland på en av sine mange turer på scooter i heieområdene i Valle. Foto: Privat

— Viktig lærdomOla Øyvind Løyland sier at skredsamlingen gjorde godt og opplevdes som veldig viktig.

— Vi er mange her i Valle som ferdes mye på snøscooter i vinterhalvåret, og mange av oss har nok fram til nå ikke vært så flinke til å ta med oss sikkerhetsutstyr. Etter skredet har flere gått til innkjøp av skredsendere, og vi vil heretter passe på å ta med oss flere spader og annet sikkerhetsutstyr, sier 20-åringen.

Folke Åmlid (19) er lettet over at det gikk så godt med kameraten som ble begravd.

— Jeg kjørte litt på siden av skredet, og unngikk å bli tatt. Nå er jeg bare glad for at det endte godt. Skredsamlingen var nyttig, og vi kommer heretter garantert til å være mer forsiktige og holde oss unna skredutsatte områder, sier han.