Det melder avisen VG tirsdag kveld.

Tidlig om morgenen 22. april i fjor skal Joakim Ophaug Røksland (18) ha kjørt hjem til kameraten (19) for å klippe ham.

De to vennene, begge avgangselever ved Mandal videregående skole, hadde avtalt å dra sammen til skolen etterpå – men slik gikk det ikke.

Den alvorlige tiltalen ble forkynt tirsdag, slik Fædrelandsvennen har omtalt.

Planla å bli skutt

Joakim Røksland ble 18 år gammel. Dette bildet er tatt i januar 2015. Foto: Privat

I tiltalebeslutningen fremgår det at 19-åringen skal ha teipet fast beina og armene til 18-åringen, før han stakk ham flere ganger med en bajonettkniv og en machetekniv. Ifølge VG mener politiet at den drapstiltalte bergenseren hadde andre planer enn å drepe kameraten. 19-åringen skal ha planlagt å brenne ned skolen med flere titall medelever på innsiden, på et tidspunkt da de var samlet i auditoriet.

Etter massedrapet var angivelig 19-åringens mål selv å bli skutt og drept av politiet.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på hva han, eller eventuelt andre, har forklart i avhør, sier statsadvokat Beate Rullestad Jansen til avisen.

Årsaken til at 18-åringen ble bundet fast skal ha vært at tiltalte ikke ønsket at vennen skulle være til stede på skolen, han ville forsikre seg om at han ble holdt på avstand.

Ifølge VG mener politiet at 19-åringen deretter forsøkte å låne kameratens bil for å reise til Mandal videregående skole. Men da han ikke fant bilnøklene ble han forbannet, iførte seg tysk feltuniform og splintvest før han gikk løs på kameraten.

I denne saken vil det komme fram opplysninger som overrasker meg.

Etterforskningen skal ha avdekket at 19-åringen var godt på vei med brannplanene, politiet fant blant annet flere jerrykanner med bensin som skulle brukes ved handlingen.

Rektor ved Mandal videregående skole, Oddvar Haaland, fotografert ved minnestedet for den avdøde kort tid etter drapet i april i fjor. Foto: Arkivfoto

Ukjent for rektorRektor ved Mandal videregående skole var tirsdag kveld på ledersamling med fylkeskommunen i Kragerø. Han er ikke kjent med 19-åringens angivelige planer om massedrap.

— Det er ikke noe jeg har hørt før du forteller det nå. Det eneste jeg vet, er at i denne saken vil det komme fram opplysninger som overrasker meg, sier Oddvar Haaland til Fædrelandsvennen.

Han mener detaljene i saken er lite kjent, og sier han ikke vet mer enn det som har kommet fram i media hittil.

- Hva tenker du når slik informasjon kommer fram?

— Det klart at vi har ansvar for mange elever, og må bare gjøre det beste vi kan, svarer rektoren.

19-åringen er også tiltalt for å ha truet til seg en bil ved åstedet. Han kjørte deretter til Valand veikro, hvor han truet til seg en flaske vann, bevæpnet med startpistol.

Påtalemyndigheten varsler at det er aktuelt å legge ned påstand om forvaring.

- Ville kjempe mot IS

Knappe tre uker før 19-åringen drepte sin nære venn, ble politiet varslet om at han var på vei til Irak for å kjempe mot IS. To dager før han skulle sette seg på flyet, gjennomførte politiet sin første bekymringssamtale med 19-åringen.

Møtetendte med at han holdt seg hjemme, som Fædrelandsvennen tidligere har skrevet.

Onsdag 22. april i fjor ble en 18-åringen funnet drept i boligen til hans 19 år gamle skolekamerat. Foto: Jarle R. Martinsen

De neste dagene og ukene ble 19-åringen fulgt opp av en rekke etater. En kjernegruppe med representanter fra politi og andre fikk ansvaret for oppfølgingen. — Ei kjernegruppe opprettes når det er bekymring rundt en ungdom. Her gjaldt det at han ville reise til Irak og kjempe mot IS, har politiadvokat Liv Seland i Agder politidistrikt uttalt.

19-åringen skal ha ønsket å slutte seg til Peshmerga-styrken i Irak. Dette er en styrke som kjemper for kurderne, mot IS. I flere kommentarer på Facebook har 19-åringen gitt uttrykk for støtte til Peshmergaen.

Ifølge politiet var barnevernet, Nav, skole, kommune og politi involvert i oppfølgingen. 13. april hadde kjernegruppa sitt første møte med 19-åringen.

Ni dager senere skjedde drapet.