Hun har ikke formelt varslet fylkeslegen for Aust— og Vest-Agder, Anne-Sofie Syvertsen om saken. Mandag 18. januar skal de møtes, og da vil saken bli drøftet, og det vil bli tatt stilling til om det skal opprettes formelt tilsyn.

Dødssyk

Fædrelandsvennen fortalte i forrige uke om at en lege ansatt ved Sørlandet sykehus hadde hjulpet en dødssyk kreftpasient med intravenøs behandling med natriumbikarbonat, som er hovedingrediensen i bakepulver.

Behandlingen har ingen vitenskapelig dokumentert effekt, og det fins eksempler på at pasienter som har fått behandlingen har dødd.

LES SAKEN:

Full gjennomgang

Føreland var ikke kjent med saken da Fædrelandsvennen omtalte den, men har nå hatt en full gjennomgang.

-Jeg er bekymret for om alle medieoppslagene skaper utrygghet i befolkningen, sier organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet sykehus. Foto: Reidar Kollstad

— Helsepersonell skal utøve sin praksis forsvarlig, det er ikke greit når vi krysser den grensen. Men samtidig er jeg fornøyd med at når det blir oppdaget korrigerer man dette umiddelbart. Befolkningen skal være trygg på at vi driver forsvarlig praksis, sier Føreland.

Forsvarlig behandling

Saken ble behandlet prinsipielt i sykehusets «Klinisk etikk-komite», som konkluderte med at sykehusansatte må følge de samme regler for forsvarlig behandling på fritiden som i arbeidstiden. Og at sykehuset har rett til å reagere overfor ansatte som nærmer seg eller trår over grensen for forsvarlig behandling.

— I ettertid kan vi se at saken burde vært meldt til fylkeslegen, når den ble behandlet av komiteen og det ble avdekket potensiell fare for liv og helse, sier Føreland.

OPPDATERT 28.10.16: Denne saken ble klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). PFU har kommet til at Fædrelandsvennen har opptrådt kritikkverdig i saken. Her kan du lese hele uttalelsen fra PFU.