SØGNE: — Særlig laksen er allerede utsatt, og i verste fall kan dette få konsekvenser for flere årganger med yngel, sier Espen Halvorsen.

Lederen for Søgne og Songdalen Elveeierlag reagerer på det han opplever som bagatellisering fra Søgne kommune etter at den kommunale pumpestasjonen i Linnegrøvan slapp store mengder kloakk ut i Søgneelva mandag og tirsdag. Fungerende kommuneoverlege Frank Andersen fortalte til Søgne og Songdalen Budstikke at utslippet ikke ville medføre helserisiko for badende på Åros eller i Høllen.

Vi er opptatt av å kartlegge både mulig helserisiko for mennesker og mulige konsekvenser et slikt uønsket overløp kan få for dyrelivet i elva. Blant annet ved regelmessige og ekstraordinære vannprøver

Jon Wergeland. Fungerende rådmann i Søgne kommune

Høy bakterieproduksjon

Halvorsen etterlyser fokus på konsekvensene et slikt utslipp vil ha for dyrelivet i elva. Dersom kloakken legger seg i stille partier av elva og ikke blir skylt ut, frykter Halvorsen en stor bakterieproduksjon som kan gi surstoffmangel i elva.

— De tar en vannprøve for å sjekke hvor farlig det er for mennesker, men de tenker ikke på hvor farlig det er for dyrene. Kloakken kan gi store konsekvenser for yngel og smolt av laks og sjøørret.

- Dårlige rutiner

Halvorsen opplever også kommunens rutiner for å forhindre utslipp som for dårlige.

— Kommunen må få på plass bedre rutiner for å hindre at slike utslipp forekommer. Det har vært alt for mange tilfeller, og det er en skandale at det skjer i det hele tatt, sier han.

Det var en privatperson som padlet i elva som oppdaget utslippet mandag og fikk varslet vakthavende. Utslippet ble stansen klokka 20 mandag kveld, og kommunen antar at det startet samme tidspunkt kvelden før. Kommunen anslår at cirka 600.000 liter avløpsvann ble sluppet ut i elva. Fungerende rådmann i Søgne kommune, Jon Wergeland, forklarer at det skyldes en teknisk feil ved de to sensorene som skal forhindre overløp.

— Den tekniske svikten ble raskt utbedret denne gangen, men det ble klart for oss at dette er en svakhet ved systemet, og en tredje uavhengig måler for overløp har blitt bestilt i etterkant av hendelsen, slik at stasjonen får en ekstra barriere mot overløp. Vi arbeider kontinuerlig med å sikre systemene for å håndtere avløp. Vi har mange pumpestasjoner som jevnlig kontrolleres, men denne gangen tettet det seg til før vi fikk oppdaget det, sier Wergeland.

Tar dyrelivet på alvor

Han er ikke kjent med lignende utslipp i kommunen tidligere. Før sommeren var det en lekkasje fra et av Songdalen kommunes rør i samme elv.

— Det er ingen sammenheng mellom rørbruddet før sommeren og utslippet fra vår kommunale pumpestasjon denne uka, utover at de dessverre begge fikk utløp i Søgneelva, sier Wergeland.

Han forsikrer om at kommunen tar saken på alvor. Utslippet vil bli rapportert inn til Fylkesmannen.

— I den forbindelse vil vi også søke veiledning for å undersøke hvilke konsekvenser avløpsvann kan ha for lakseyngel og dyrelivet både på kort og lang sikt. Vi er opptatt av å kartlegge både mulig helserisiko for mennesker og mulige konsekvenser et slikt uønsket overløp kan få for dyrelivet i elva. Blant annet ved regelmessige og ekstraordinære vannprøver, sier Wergeland.