friidrett007.jpg Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Det var veldig gøy å klare VM-kravet som var sesongens hovedmål allerede i første stevnet, sier Amalie Sæten.

— Hun har tatt noen voldsomme steg fra i fjor. Hun imponerer meg veldig, sier trener Finn Kollstad.

- Målet er 2.06 i år

Mellomdistanse-talentet forbedret seg med hele fem sekunder på 800 meter i fjor, men flyttet persen ytterligere 2,5 sekunder i Grimstadlekene til 2.08,12 - godt under kravet til U20-VM i Polen på 2.09,20. Nå er det ikke sikkert hun får godkjent resultatet ettersom det var en mannlig fartsholder i løpet, men det kommer mange sjanser før kravfristen 11. juli.

— Jeg tror jeg skal klare kravet en gang til. Etter at jeg løp under VM-kravet satte jeg et nytt mål om å løpe på 2,06 i år, sier Sæten, som nå bare har Trine Mjåland og Kirsti Løvnes (tidligere Voldnes) foran seg på 800 meter-statistikken i Agder.

IMG_1817 Stella Weinberg.JPG

Gledelig sett med sørlandsk friidrettsøyne er det at hun er langt fra alene om å ha enten U18-EM i Georgia eller U 20-VM i Polen som et realistisk mål. Og Sæten er heller ikke alene om å ha klart kravet. Spydkaster Stella Weinberg, som vant sølv i fjorårets U18-VM, har allerede klart kravet til U20-VM etter et kast på 50,52 meter i Grimstadlekene. I år er hennes første sesong med det 600 gram tunge seniorspydet, og det fløt godt over VM-kravet på 49,50 allerede i sesongdebuten.— I tillegg var det veldig deilig å bryte 50 meters-grensen. Det er veldig betryggende å ha klart kravet allerede slik at jeg kan ha fokus på trening og teknikk i stedet for å stresse med kravet, sier Mandal-jenta.

Tidligere i vår har Fædrelandsvennen skrevet om at det er

i senior-EM i Amsterdam.

Sørild-talenter har klart kravene

Weinberg pådro seg imidlertid en strekk i albuen i Grimstad, men regner med å kaste i Tyrvinglekene neste helg. I VM tviler hun på at det blir kopi av fjorårets sølv.

— Nivået blir nok mye tøffere ettersom jeg i år er yngst i klassen. Men jeg satser på å nå finalen, og da jeg kastet over 50 meter allerede i sesongdebuten forteller det meg at jeg har mye mer inne, sier 17-åringen.

Ingvild Meinseth (t.h.) har allerede klart kravet på både 100 meter og 200 meter til ungdoms-EM. Foto: Arkiv: Nesvold, Jon Olav

I Grimstad bor to av Norges største løpstalenter. Ingvild Meinseth vant bronse på 100 meter i Ungdoms-OL i fjor mens Karoline Daland løp seg til finale på 400 meter etter et fantomløp. Foreløpig har de ikke satt personlige rekorder, men de har begge løpt godt under kravene til U18-EM — Meinseth på både 100 og 200 meter mens Daland har klart kravet på 400 m.- Jeg tipper Karoline tar kravet på 400 meter hekk i helga mens Ingvild også har en sjanse til å klare kravet i lengde, sier trener Sølvi Meinseth.

Sjukjemper sikter mot VM

I tillegg til disse fire som allerede har løpt under kravet, er Emilie Berge en av ytterligere tre sørlendinger som har mål om å klare det. Sjukjemperen har allerede vunnet gull i junior-NM i sjukamp på ny pers - 5024 poeng. Det ga billett til nordisk mesterskap i Sverige neste helg. VM-kravet er 5300 poeng.

— I utgangspunktet er jeg god nok til å klare kravet, men det er vanskelig å få alt til å klaffe i én og samme konkurranse, derfor regner jeg sjansen for fifty-fifty. I tillegg har jeg også en sjanse på 100 meter hekk. Persen min fra i fjor er bare sju hundredeler bak kravet, sier Iveland-jenta.

- God rekruttering

Arendal-jenta Nathalie O. Johnsen, som deltok i U18-VM i fjor, har ennå ikke fått fullklaff på 100 meter. Men den suverene norgesrekorden på 4x100 meter hun nylig var med på å sette for sin nye klubb, Sandnes, bør indikere at VM-kravet på 100 og 200 meter er innen rekkevidde.

Myron Weinberg, lillebror til Stella, har allerede kastet over 60 meter og har flere sjanser til å klarte kravet til U18-EM på 64 meter.

Jon Fjeld, daglig leder i Aust- og Vest-Agder Friidrettskrets, er imponert over nivået på lokale friidrettsutøvere.

— Sammenlignet med andre friidrettskretser er min oppfatning at vi er flinke til å rekruttere topp friidrettsutøvere i landsdelen. Vi har stort sett alltid noen som er gode nok for disse ungdomsmesterskapene, sier Jon Fjeld.

- Toppsatsingen min er nok over

Mari Forbord Anderssen Foto: Kjartan Bjelland

Mens de sju sørlendingene strever for å lokke fram toppformen, har hekketalentet Mari Forbord Anderssen (20), som deltok i U18-VM for to år siden, lagt toppsatsingen på hylla som følge av både skade og sykdom.— Jeg hadde lenge slitt med et dårlig lår, som tvang meg til å slutte med hekk og heller løpe 100 og 200 meter. Og da jeg i tillegg fikk påvist kronisk bihulebetennelse, hadde jeg ikke annet valg enn å gi opp, sier 20-åringen, som skal operere bihulene på mandag.

— Er du motivert for å komme tilbake på friidrettsbanen etter operasjonen?

— Det er ikke noe jeg vil stresse med. Når jeg har gått glipp av så mye trening, blir det mye å hente inn igjen. Jeg savner veldig å løpe sprint, og det kan godt hende jeg tar det opp igjen når jeg begynner å studere, men toppsatsingen er nok over, sier KIF-jenta, som har løpt 100 meter hekk på 13,89 sekunder, og som løp seg til semifinale i U18-VM for to år siden.