— Direktørens klare anbefaling er at det ikke skal være noen nyfødtpost i Arendal. Det er også i tråd med fylkeslegens rapport, sier styreleder Camilla Dunsæd i Sørlandets sykehus. Hun forteller at hun og direktøren torsdag ble enige om at saken skulle styrebehandles.

Direktør Jan- Roger Olsen bekrefter at han fortsatt mener nyfødtposten bør legges ned i Arendal.

— At saken skal styrebehandles endrer ikke min vurdering. Basert på blant annet fylkeslegens rapport, så mener jeg at det er for lite volum til å opprettholde en nyfødtpost i Arendal, sier Olsen til Fædrelandsvennen.

— Det behandles ikke nok pasienter til å opprettholde og videreutvikle kompetansen, sier han.

Ba om styrebehandling

Olsen sier at han bestemte seg for å gå til styret etter å ha møtt tillitsvalgte i Arendal tirsdag denne uken.

— Der kom det frem at de ikke hadde tillit til at saken var tilstrekkelig belyst. Derfor ønsker jeg å sikre at alle momenter kommer frem før det fattes en beslutning, sier Olsen. Han hadde ikke behøvd å gå til styret.

— Det ligger i direktørens instruks at han kan ta en slik avgjørelse. Han har ansvaret for at sykehuset er riktig organisert, sier Dunsæd.

Ifølge Agderposten har Dunsæd gitt Olsen beskjed om at saken må styrebehandles. Dunsæd sier til Fædrelandsvennen at det var Olsen som kom til henne og ba styret om å behandle saken.

— Saken har fått stor oppmerksomhet. Derfor ønsket han å legge den frem for styret, sier Dunsæd. Det bekrefter Olsen.

— Jeg tok kontakt med styrelederen, og vi diskuterte oss frem til at saken bør behandles i styret, sier Olsen.

Fredag morgen møtte alle Aust-Agders stortingsrepresentanter ansatte og tillitsvalgte ved sykehuset i Arendal. Der var det stort engasjement. Både tillitsvalgte og politikerne uttrykte mistillit mot direktøren, og sa han burde skiftes ut.

— Det får de bare mene. Det er styret i sykehuset som har ansvar for direktøren, og han har vår tillit så lenge han sitter, sier Dunsæd.

Direktøren selv sier han har fått utsagnene referert, men ønsker ikke å kommentere dem.

Neste uke?

Styrelederen jobber fredag med å finne en dato for nytt styremøte. Hun ønsker å behandle saken allerede i neste uke, selv om neste ordinære møte først er 21. mai.

Hun sier at det kan være forsvarlig å ha en fødeavdeling uten nyfødtpost i Arendal.

— Det viktige er at vi tar hensyn til pasientene og gir et godt tilbud for hele landsdelen, på tvers av de tre lokasjonene. I Flekkefjord har vi valgt å opprettholde fødeavdeling uten nyfødpost, sier styrelederen.

— Men sykehuset vet ikke alltid på forhånd når det blir født et sykt barn?

— Det vil alltid være en risiko. Vi kan ikke gardere oss mot alt alltid. Direktøren har sagt at det skal lages en løsning for syke nyfødte i Arendal, sier styrelederen.

Jan-Roger Olsen sier de har satt i gang arbeidet som skal sikre at syke nyfødte i Arendal får forsvarlig behandling.