Under rettssaken i Kristiansand tingrett benektet kvinnen i 40-årene å ha satt fyr på hytta, som hun eide sammen med et familiemedlem. Retten mente imidlertid at forklaringen hennes fremsto som lite troverdig, og fant henne skyldig å både skadeverk og forsikringsbedrageri.

Retten viser til at hun har blitt avhørt fire ganger og at forklaringene hennes har endret seg underveis.

I dommen fremgår det at kvinnen forsikret innboet i hytta for 200.000 kroner fredag 18. juli 2014. Etter en halvtime økte hun forsikringssummen til 300.000. Tolv timer senere, klokka 02.25 natt til lørdag, ble brannvesenet varslet om at ei hytte på Bortelidseter sto i full fyr. Hytta ble totalskadet i brannen.

Bar tv-en ut av hytta

Retten la til grunn at kvinnen i 40-årene kjørte til Bortelid sammen med en venninne fredag kveld. Der skal de ha båret ut en tv og flere jakker, før kvinnen helte ut et par flasker med tennvæske i hytta og tente på. Venninnen, som ble dømt til fem måneders fengsel for sin rolle, har erkjent å ha vært på stedet sammen med kvinnen. Hun hevdet i retten at hun ikke kjente til planene før de reiste til Åseral.

Ifølge dommen var hytteeieren i en presset økonomisk situasjon i tiden før brannen. Retten slår fast at hun tegnet ny forsikring utelukkende fordi hun ønsket å få utbetalt dette beløpet etter at hun selv hadde brent ned hytta.

Den tidligere ustraffede kvinnen ble også dømt for å ha forulempet en politimann og for å ha kjørt bil uten førerkort. Disse forholdene fant sted i august 2014 og i mars 2015. ## Sommel ga mildere straff

To måneder av straffen ble gjort betinget, fordi det tok ett år fra bedragerisaken var ferdig etterforsket til saken kom for retten.

Når det gjelder venninnen, har retten tatt hensyn til at hun i motsetning til hytteeieren ikke hadde noe økonomisk motiv. Av straffen på fem måneder ble tre måneder gjort betinget, slik at hun kun må sone to måneder i fengsel dersom hun ikke begår nye straffbare forhold de neste to årene.

Kvinnene ble også dømt til å betale 360.000 kroner til forsikringsselskapet og den andre personen som hadde en eierandel i hytta.