Denne gjengen med spreke damer representerer Pedalpigane i årets Color Line Setesdal Tour. Foto: Asgeir Høimoen

— I år kan jeg nesten vedde på at alle kommer opp om det ikke skjer noen uhell, sier Elisabeth Eid.

Hun er en av to kapteiner for Pedalpiganes gruppe som har som mål å komme til Hovden på ni timer under lørdagens Color Line Setesdal Tour. Pedalpigane er en gjeng sykkelglade damer i alderen 25 til 68 år som hvert år har rittet fra Kristiansand til Hovden som sitt store mål. Siden damene syklet sammen for første gang har gruppa bare vokst.— Første gangen Pedalpigane syklet sammen var for seks år siden. Da var vi rundt 25 damer. I år er vi rundt rundt 60 som skal sykle, fordelt på to grupper, forteller Eid.

Legger ut på Styrkeprøven

Eid forteller at det i år er mange som er nybegynnere, og at flere er spente før rittet.

— Vi har hatt en god oppkjøring, men det er mange som er kjempespente før rittet. Vår gruppe starter allerede 05.03, så det er nesten bare å legge seg på sofaen med sykkeltøy, og hvile noen timer, sier Eid.

Inghild Lund Aamli (til venstre) og Elisabeth Eid har stor tro på at alle skal komme seg til Hovden lørdag. Foto: Asgeir Høimoen

Inghild Lund Aamli er en av tre kapteiner på gruppa som har som mål å komme fram på 7,5 timer. Hun forteller at syklingen virkelig må kunne sies å ha gitt mersmak for en del av damene.— 22 av oss på pedalpigane skal sykle Trondheim-Oslo senere i sommer. Det er en virkelig stor utfordring, men vi håper å komme i mål på under 23 timer der, sier hun.

— Hvordan motiverer man seg til en så lang tur?

— Det er et utrolig godt spørsmål. Man må overbevise seg selv om at det er verdt slitet. Det er vondt kjempelenge, men det gir et kick, og gleden over å klare og komme til mål er stor, forteller Lund Aamli.

- Samholdet det viktigste

Når damene legger ut på en slik langtur legges det merke til. Nå blir det dokumentarfilm om Pedalpigene.

— Vi har hatt med oss filmteam på trening nå. Det er veldig gøy med all oppmerksomheten, sier Lund Aamli.

Men først er det altså Kristiansand-Hovden som står for tur. Elisabeth Eid tror ikke selve konkurransen er det viktigste for damene.

— Mange holder på med dette for å være i fysisk aktivitet i fellesskap. Samholdet er det viktigste, og vi har det gøy sammen. Majoriteten her en nok damer i 50-årene, og jeg er imponert over at det er så mange spreke damer, selv om mange er godt oppe i åra, sier Eid.