Her finner Tollvesenet 75 gram kokain under baksetet i nederlenderens bil. Senere viser det seg at det enda lenger nede ligger gjemt 13 kilo amfetamin. Tollvesenet frykter at dette er ny måte for kurerene å smugle inn store partier narkotika. Foto: Tollvesenet

21. september avslørte tollerne 75 gram kokain under baksetet i bilen til en 31 år gammel hollender. Det var årets største kokainbeslag, og nok til at tollerne trodde de hadde gjort jobben sin.

Da tollerne en tid senere gikk gjennom bilen på nytt, fikk de den store fangsten. Enda lengre nede i baksetet fant de 13 kilo amfetamin.

— Det ble en vekker for Tollvesenet. At narkotikakurerene legger ut mindre partier lettere tilgjengelig, i den tro at vi nøyer oss med det minste beslaget, sier kontorsjef i Tolleregion Sør-Norge, Helge Breilid ved Kristiansand tollsted.

Største beslag

Totalt ble det beslaglagt 77 gram kokain i hele 2013. — Under baksetet i bilen til denne hollenderen som kom med ferja fant vi 75 gram kokain. Vi trodde at det var det hele, sier Breilid, som den gang kunne konstatere at dette var et rimelig stort beslag; årets største av kokain i Kristiansand.

— Gjennom årene har vi avdekket mye narkotika under baksetet. I dette tilfellet var det enkelt å finne, vi trengte ikke skru så veldig mye, fortalte Breilid til Fædrelandsvennen to uker etter beslaget var gjort.

Nytt beslag

Normalt ville saken blitt avsluttet der.

— Når beslag er gjort pleier vi å evaluere saken: Hva kan si om kontrollen, hva har kommet fram i kontakt med politiet, hva har kommet fram i avhør. I denne evalueringen var det ei bjelle som ringte litt. Vi ble derfor enige om at vi burde foreta en etterkontroll, forteller Breilid når 2013 skal oppsummeres.

— Da fant vi 13 kilo amfetamin, sier han.

Totalt ble det beslaglagt 13 kilo og 18 gram amfetamin gjennom hele året.

31-åringen fra Holland sto med andre ord bak det meste av alt tollerne fant av kokain og amfetamin i fjor.

Til sammenligning ble det i 2012 beslaglagt to kilo amfetamin.

Ukjente bakmenn

Politiet venter nå på svar fra nederlandsk politi, og regner med at saken mot hollenderen snart er ferdig etterforsket. Det er ikke pågrepet flere i saken. Men vet heller ikke noe mer om avsender og mottaker av stoffet.

— Han har tilstått smugling av den første posen med stoff som ble funnet. Men han vil ikke si hva slags stoff det er, opplyser avsnittsleder for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, Leif Vagle.

De 13 kiloene med amfetamin nekter han kjennskap til.

De forløpige testene som tollvesenet gjorde på åstedet ga utslag på amfetamin og kokain. Men politiet har fortsatt ikke fått bekreftet dette fra Kripos.

Økning

I tillegg til økningen 31-åringen fra Holland står for, har tollvesenet gjort betydelige beslag av sentralstimulerende piller.

— I 2012 ble det knapt gjort noen pillebeslag. I 2013 beslagla vi over 12.000 piller, sier Breilid.

Tollvesenet opplever også en økning på beslag av syntetisk cannabis.

— Her er det gjort 57 beslag i 2013, en dobling fra året før, sier Breilid.

Tollvesenet mener smuglerne er blitt mer profesjonelle.

— Trendene forandrer seg hele tiden. På 80-tallet var det bare å begynne feiringen når det kom en enslig hollender i en leiebil. Nå er det en helt annen standard. Stoffet er god fordekt, de har gode og godt forberedte historier om hvor de skal, forteller Breilid.

— Hva med bestemødrene fra Lindesnes som har med ekstra juleskinke, dram og tobakk på ferja?

— Det er som før, og ikke veldig høyt prioritert, sier Breilid.