— Økonomistyringen har ikke vært helt optimal, det kan vi nok være enige om, uttaler eiendomssjef Hans-Christian Gram i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

Rådhuskvartalet har vært et komplisert prestisjeprosjekt med omfattende rehabilitering og bevaring av bygningsdetaljer. Politikerne krevde høy bygningsstandard og lavt energiforbruk.

Nå viser det seg at det økonomiske sluttoppgjøret er minst like komplisert.

Ytterligere 20 millioner

For ett år siden ble det kjent at prosjektet var påført en overskridelse på 70 millioner kroner. Kommunens andel var 40 millioner, slik at ombyggingen totalt skulle koste 515 millioner.

I den ferske tertialrapporten fra Kristiansand Eiendom, som legges fram for kommunalutvalget neste uke, er sluttsummen økt med 20 millioner - til 535 millioner kroner.

Per i dag er den kommunale overskridelsen på 60 millioner kroner. Eiendomssjefen foreslår at politikerne tilleggsbevilger 14,8 millioner med det samme, mens resten bakes inn i budsjettet de neste årene.

- Hvem har ansvar for overskridelsen?

— Det er arbeidsfellesskapet som har ansvar for å styre prosjektet i havn, svarer Hans-Christian Gram.

Dette bildet ble tatt på tomta vinteren 2012, av kommunens prosjektleder Arne Birkeland (t.v.), Vegard Dagsvik fra entreprenør Kaspar Strømme, Tor-Atle Andersen fra Kruse Smith Entreprenør og Richard Strømme fra Kaspar Strømme. Foto: Torstein Øen

Rådhuskvartalet har vært et offentlig-privat samarbeid mellom kommunen og et arbeidsfellesskap bestående av entreprenørene Kaspar Strømme og Kruse Smith, og en rekke underleverandører.I tertialrapporten beskylder kommunen samarbeidspartneren for å ha «grovt undervurdert kostnadsutviklingen, og gitt for lav prognose på sluttkostnaden.»

— Alle parter har hatt mulighet til å styre utfallet, men det har i hvert fall blitt mer arbeid enn forutsett. Dette skyldes ting som har dukket opp underveis, og tilstanden på gamle bygg, fremholder Richard Strømme, prosjektleder for arbeidsfellesskapet og daglig leder for Kaspar Strømme AS.

Har sendt prosessvarsel

Kommunens overskridelse kan øke ytterligere. Arbeidsfellesskapet har akkurat sendt prosessvarsel, som er første steg på vei mot rettssak. Striden står om en sluttregning på 14 millioner kroner.

De 430 kommuneansatte flyttet inn 1. februar i år. Foto: Reidar Kollstad

— Av og til trenger man hjelp til å løse uenigheter, påpeker Richard Strømme.Beløpet dekker prisstigning og endringsmeldinger underveis i byggeprosjektet, som startet på forsommeren 2011 og varte i tre år. Kommunen mener summen er entreprenørens ansvar, i henhold til kontrakten.

— Vi har fått en frist til å besvare prosessvarselet, og kommer selvsagt til å svare, sier advokat Helene Uglem ved kommuneadvokatkontoret.

Av og til trenger man hjelp til å løse uenigheter.

Kontrakten innebar en delt risiko for overskridelser; 60 prosent på kommunen og 40 prosent på arbeidsfellesskapet.

- Var kontrakten uklar?

— I hvert fall ting dukker det opp uforutsette forhold som er uklart hvordan man skal håndtere. Hvis man sprenger flat ei tomt for en bolig, innebærer det ingen risiko. Men når gamle bygg skal rehabiliteres, er det en kjent problemstilling at ting dukker opp underveis, svarer Strømme.

- Dessverre ganske normalt

Fylkeskonservatorens krav om bevaring av fasaden mot Torvet har påført bykassen uforutsett svie.

— Vi har brukt mange ekstra millioner på fasaden siste halvåret. Vi har pusset, meislet, pirket bort, flikket og reparert, forklarer prosjektlederen.

Den første overskridelsen på 70 millioner besto av blant annet 19 millioner i økte rådgiverkostnader, 15 millioner i rigg og drift av byggeplass, og 12,5 millioner til bevaring av branntårn og fasade.

I slutten av april inngikk kommunen og rådgiverselskapet Rambøll forlik, etter at kommunen holdt tilbake fire millioner for VVS-prosjekteringen.— Dessverre er det blitt ganske normalt at man ikke blir enige om kontraktsforståelsen, men oftest løser man ting utenfor rettssalen, sier Strømme.

- Skyldes det et marked med tøffere marginer?

— Det kan nok være én årsak, svarer han.