Fram til 1. desember i år, var 127 personer siktet eller domfelt for familievold. Det er flere enn i hele fjor (se fakta).

Av disse hadde 43 prosent (55 personer) innvandrerbakgrunn.

— Årsakene er komplekse og hvert tilfelle unikt, men dersom man skal trekke ut noen forklaringer i sakene der det er minoritetsproblematikk, så er det kulturbakgrunn, traumatisering og til dels manglende integrering, sier Einar Skarpeid, familievoldskoordinator i Agder politidistrikt.

Oppdragelse

Tall som viser at innvandrere er overrepresentert ble presentert på et møte i formannskapet i Kristiansand for to uker siden.

Nå viser nye tall fra 2014 den samme tendensen

Familievoldsakene dreier seg både om vold mot partner og vold mot barn. I de sakene som dreier seg om vold mot barn, er problemene ofte de samme om gjerningsmannen er etnisk norsk eller har innvandrerbakgrunn. Det kan dreie seg om problemer som rus og psykiske problemer i begge tilfeller.

— Men jeg opplever i noen grad at foreldre med minoritetsbakgrunn tar med seg bruken av vold mot barna i oppdragerrollen.De gir utrykk for at de ikke har noen andre virkemidler i oppdragelsen av barna enn det de er vant med fra hjemlandet.Vi må stille oss spørsmålet om integreringsprosessen er god nok, men jeg er tydelig på at vold mot barn er straffbart i Norge, og det må vi alle forholde oss til, sier Skarpeid.

Akseptert

Barnevernet i Kristiansand merker samme tendens som politiet.

— Det stemmer at blant noen grupper innvandrere, er det mer akseptert det man kan kalle vold i oppdrageleseøyemed. Det kan være en ørefik eller dask på rumpa. Dette kan vi definere som vold i nære relasjoner, sier Svein Ove Ueland, virksomhetsleder barne- og familietjenester.

Han sier at denne type vold er mer vanlig enn mer alvorlig vold.

— Selv om det ikke er mer enn 30 år siden dette var godtatt også i Norge, er ikke dette noe vi skal akseptere. Det er en utfordring vi møter, og det er en utfordring å formidle det til foreldrene også.

Familiegjenforening

I tallene over familievold, ligger også vold mot samboer og ektefelle. Krisesenteret i Kristiansand har ikke merket at innvandrere er overrepresentert.

De ser likevel noen klare trekk i saker der kvinner med innvandrerbakgrunn er offeret.

— De har gjerne kommet gjennom familiegjenforening. De kan ha blitt gift med en norsk eller utenlandsk mann. Det som er felles, er at de opplever at mannen truer dem med at de vil bli kastet ut av landet hvis de går. De får ikke vite om sine virkelige rettigheter når de lever sammen med en voldelig mann, sier Guri Wold, leder av Krisesenteret i Kristiansand.

Psykiske problemer

Einar Skarpeid mener at man også må huske på at gjerningspersonen i familievoldsaker ofte har problemer med sin psykiske helse.

— Uavhengig om voldsutøver er fra en minoritet eller etnisk norsk, erfarer jeg at voldsutøveren sliter med egen psykisk helse i større eller mindre grad. Det er mange årsaker til dette, men alvorlig traumatisering fra hjemlandet er ikke uvanlig, sier han.

Forebygger familievold

Foreldre som kommer til Norge blir tilbudt veiledningsprogrammet ICDP (International Child Development Program)

Vold mot barn er ett av temaene i den nasjonale satsingen.

— Vi får ofte høre er at «jeg er oppdradd sånn og det har gått bra med meg». Men nå vet vi veldig mye mer om hva som foregår i et barns sinn, og det prøver vi å formidle, sier Anne Grete Gundersen, icdp-trener og helsesøster.

Deltakerne er inndelt i etter hvilket språk de snakker.

— Det er dialogbasert med gjensidig respekt. Det kommer fram hva som er bra med oppdragelsen i den kulturen de kommer fra, og hva som ikke er bra.

Ifølge henne er programmet forebyggende og det gir foreldrene en bedre relasjon til sine barn.

— Vi hører at det skjer forbedring på hjemmebane. Barna forteller at foreldrene snakker med dem på en annen måte og foreldrene blir mer bevisst på hvordan de møter barna.