«Søndag 17. april 2016 må ha vært tidenes svarteste dag for toppfotballen i Vest-Agder gjennom alle tider», sa min gode venn med litt flesk på smøret. Arendal banket Fløy 7-0, det beste som har skjedd i Arendal siden sist fakkeltog. Vindbjart tapte 0-4 hjemme mot Fram, det verste som har skjedd i Vennesla siden Hunsfos Fabrikker ble nedlagt. Odd knuste Start 3-0, det beste som har skjedd i Skien siden Henrik Ibsen ble født i 1828. 0-14 på tre kamper på en søndag ettermiddag i april er forferdelige resultater. «Jeg velger meg definitivt ikke en søndag i april, uansett hva Bjørnstjerne Bjørnson skrev i diktet Valg i 1869», sa min gode venn og diktentusiast. Jeg fikk heldigvis bare med meg to av kampene, for jeg rakk ikke Fram til Moseidmoen. Det gjorde tydeligvis ikke Vindbjart heller.

Da jeg så startoppstillingen til Start , lurte jeg på om ordføreren i Lyngdal allerede hadde satt Mathias Rasmussen på sokkel etter kunstscoringen mot Molde. For i startoppstillingen til Start var han nemlig ikke å finne. Jeg hadde trodd at han skulle starte etter det gode innhoppet sist, selv om Start sannsynligvis hadde tapt denne kampen uansett laguttak. For etter uavgjort mot Molde, kom Start skikkelig ned på kunstgresset igjen på søndag. «Odd var best i absolutt alt, unntatt i å lage cornere», sa min gode venn som har full kontroll på statistikken.

Start ble rundspilt, og slapp inn tre mål borte mot Odd søndag. Foto: Jim Rune Bjorvand

Kristoffer Ajer ble 18 år og myndig på søndag, men både Ajer og resten av Start-spillerne ble fullstendig umyndiggjort av Odd. Spesielt i første omgang var det enveiskjøring, og hadde Ajer kjørt opp på dagen hadde han strøket uten glans for å ha kjørt i feil retning. Likevel var han blant de bedre på Start-laget. Det var bare et tidsspørsmål før nullen ville sprekke, selv om Start klarte å rense unna utallige innlegg og cornere den første halvtimen. Hadde det vært tre corner straffe, hadde resultatet sett svært stygt ut allerede da. Odd bare pøste på videre, rullet opp det ene angrepet etter det andre, og Start-spillerne løp etter hvert rundt fullstendig rådville. Da var gode råd dyre, og det har ikke Start råd til.

«Heaven and Occéan. Nå er det blitt full priskrig på straffespark også», sa min gode venn da den store kanadieren plutselig falt om som en kanadagås midt i jakta. Occéan plantet straffen så hardt i tverrliggeren at den ikke lenger ligger på tvers. Men det var bare et forvarsel, for Odd scoret likevel to mål før pause på grunn av flere tapte dueller og manglende markering i feltet etter et innlegg og en corner. «Start ble rett og slett rundspilt etter alle reglene i kunsten», slo min gode venn kategorisk fast. Det er veldig sterke ord fra han som vanligvis er ekstremt lite rund i kantene.

I andre omgang hadde Odd også full kontroll, selv om de satte cruisekontrollen på halv fart. Og da de økte til 3-0 etter nok en dødball, var kampen både død og begravet. Jeg vet dessverre altfor godt hvordan Start-spillerne hadde det mot slutten av kampen. De bare håpet på at dommeren skulle blåse av kampen og at lidelsen skulle ta slutt. Odd-keeper Sondre Rossbach satte ny rekord og har nå holdt nullen i imponerende 606 minutter. «Han var ikke spesielt hardt truet i de siste 93 minuttene», sa min gode venn, og det er jo faktisk helt sant.

Sondre Rossbach satte en eliteserierekord mot Start søndag; 606 minutter uten baklengsmål. Foto: NTB SCANPIX

Start leverte en svært skuffende forestilling , men i stedet for å sable dem ned velger jeg heller å berømme Odd. Odd er et skikkelig godt fotballag, og Start er ikke i nærheten av å ha samme klassespillere som dem. Han som imponerte meg aller mest, var midtbaneeleganten Fredrik Oldrup Jensen. For en hovmester! Rogalendingen Jone Samuelsen er heller ikke så aller verst. Ryktene sier at han løp hjem til Stavanger etter søndagens kamp. For en evighetsmaskin! Det var rett og slett gutter mot menn på Occéan (Skagerak) Arena.

Mathias Rasmussen kom inn som siste innbytter etter 81 minutter. Han må selvfølgelig ha blitt svært skuffet over at han ikke fikk mer spilletid. Start trenger mer kreativitet og uforutsigbarhet i angrepsspillet sitt. Derfor håper jeg at Rasmussen starter neste kamp, og at Daniel Aase snart er klar igjen for noen tryllerier på kanten.

Det er ikke borte mot Odd man kan forvente at årets Start-lag skal ta poeng, men det er i kamper som hjemme mot Sarpsborg 08 nå til torsdag. Den kampen er uhyre viktig og MÅ bare vinnes. Og Start kommer til å vinne. Det blir 2-0, Mathias Rasmussen scorer ett av målene, og kommer enda litt nærmere en plass på en sokkel på Rådhusplassen i Lyngdal.