FORSAND: — Vi var heldige. Vi kom akkurat til toppen da de stengte og fikk tatt 10 bilder. Det var dårlig sikt, men turen var fin, forteller kjæresteparet fra Düringen i Tyskland til Aftenbladet.

Tidligere i ettermiddag valgte politiet, i samråd med Norsk Folkehjelp, å stenge stien til Preikestolen.

- Folk var redde og gråt

​​Det var vanskelige forhold i fjellet mandag ettermiddag. Sikten var dårlig på grunn av tåke.

Stian Nag bærer ned et kinesisk barn. Her ankommer han parkeringsplassen etter cirka 2 kilometers bæring. Nag bar totalt tre personer tilbake til parkeringen mandag ettermiddag. Foto: Tor Inge Jøssang

Vinden rusket mer og mer jo høyere opp i terrenget man gikk. Mye regn gjorde deler av stien til bekker. — Folk var redde og gråt. Vi beordret vanlige fotturister til å hjelpe de som trengte bistand, forteller Arne Alsvik, beredskapsleder i Norsk Folkehjelp.

Utslitt og nedkjølt

Folkehjelper Stian Nag var en av heltene i uværet. Han var en av de første som gikk ut i terrenget.

Omtrent halvveis møtte de en gruppe apatiske turister som var utslitte og nedkjølte. Nag bar selv tre av dem ned til parkeringen. En og en om gangen.

— Den ene fikk en sjokolade, men klarte ikke svelge, forteller Nag.

Etterlyser klarere advarsler

Han så folk bære barn i bare shorts i uværet og mener det bør settes opp en elektronisk informasjonstavle i begynnelsen av stien. Slik at turistene kan informeres om anbefalt utstyr og advares når forholdene er ekstreme.

Etter denne hendelsen aktualiseres spørsmålet om sikringsbuer langs stien, slik at det er mulig å søke ly. Det er planlagt et serviceanlegg ved Tjødnane.

Stian Nag fra Norsk Folkehjelp fikk en travel ettermiddag. Han måtte bære ned tre turister som fikk problemer på turen til Preikestolen. Stien var flere steder gjort om til bekker av de store nedbørsmengdene. Foto: Tor Inge Jøssang