Harald Furre er nominasjonskomiteens forslag til Høyres ordførerkandidat. Her fra fylkesårsmøtet i Vest-Agder Høyre der Andersen ble valgt til fylkesleder. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg kjenner meg rimelig sikker på at jeg blir Høyres ordførerkandidat, men om jeg blir ordfører er jeg langt mer usikker på. Her skal vi ikke ta noe for gitt, sier Harald Furre.

Tirsdag kunne nominasjonskomiteen i Høyre bekrefte at Harald Furre er deres ordførerkandidat. Samtidig ble det klart at motkandidaten Mette Roth ikke kommer til å stille opp til noen kampvotering mot Furre når nominasjonsmøtet skal ta den endelige beslutningen.

Nominasjonskomiteen vil heller ikke ha henne som gruppeleder og satte henne på femte plass.

— Han er den beste og den Kristiansand trenger. Ikke bare de kommende fire årene, men de kommende åtte og kanskje de kommende 12 årene, sa nominasjonskomiteens leder, Per Sigurd Sørensen.

Skole og storkommune

Harald Furre gav allerede tirsdag klar beskjed om at det å få til en storkommune i Kristiansandsregionen blir en av hans viktigste oppgaver.

— Sett fra min side, er det naturlig og ønskelig, men det er selvsagt opptil de andre kommunene å være med å avgjøre det, sier Furre.

Han mener at kommunene Kristiansand, Lillesand, Iveland, Birkenes, Vennesla, Søgne og Songdalen må få utredet en storkommune som består av flere bydeler. I en slik storkommune kan både Vågsbygd og Iveland være bydeler.

— Da beholder vi noe av den nærheten som innbyggerne er redde for å miste, sier Furre som mener en større kommune vil gi regionen mer gjennomslag sentralt og at de vil tilby bedre tjenester.

I tillegg til å få til en storkommune, mener Harald Furre at skolen må bli bedre.

— Kristiansand skal ha en av de beste skolene i landet. Vi har ikke gode nok resultater i dag og det trengs enda mer diskusjon om hvordan vi kan løfte innholdet. Men jeg lanserer ingen ideer nå, sier Furre.

Uaktuell

Før valget i 2011 fikk Harald Furre også spørsmål om han ville stille som ordførerkandidat, men da takket han nei.

I januar antydet han gjennom media at han kunne være interessert. I mai gav han nominasjonskomiteen beskjed om at han var interessert og for halvannen uke siden fikk han spørsmål om han ville stille.

Han har nå klart å bygge opp Oxford Research der han har vært daglig leder, og de tre barna er på vei til å flytte ut. Tiden var dermed inne for å gå inn igjen i Kristiansand bystyre som han forlot i 1999. ## Ap

Harald Furre blir regnet som mer sentrumsorientert enn Arvid Grundekjøn. Men han avviser at det er aktuelt å avbryte dagens borgerlige samarbeid med Frp, KrF og Pensjonistpartiet.

— Jeg ser for meg at vi fortsetter samarbeidet om budsjettet og viktige saker, sier Furre.

Han mener likevel at det er viktig å inkludere Arbeiderpartiet i beslutninger.

— Skulle jeg bli ordfører er gode relasjoner med Ap viktig. Forholdene ligger veldig godt til rette for å få til det. Jeg er opptatt av at ingen skal holdes utenfor, sier Furre.

— Er Ap for mye utenfor i dag?

— Jeg har ikke analysert det, men selv føler de nok at de er mer på utsiden enn de har vært, sier Furre

Partiet avgjør

Det er forløpig kun de første ti plassene som er fordelt i nominasjonskomiteens forslag.

1. Harald Furre

2. Renate Hægeland

3. Pål Harv

4. Helene Knudsen

5. Mette Roth

6. Odd Nordmo

7. Kristin Wallevik

8. Gordon Fuglestad

9. Ingrid Hopp

10. Arve Stokkelien

Nåværende gruppeleder Hans Otto Lund er altså ikke blant de ti første på lista. Nominasjonskomiteen vil erstatte ham med Renate Hægeland.

— Hun har bred erfaring fra politikken i mange år, sa Sørensen om Renate Hægeland som er tidligere leder i Kristiansand Høyre.