— Jeg var en stund positiv til planene om nytt sykehus i Lillesand. Ikke lenger. Det er dyrere enn Eg og dårligere enn Eg. Sørlandet trenger at det satses på Eg, sier KrFs varaordfører Jørgen Kristiansen.

— Vi får ringveien rundt byen. Vi får bro over Otra. Vi får aksen sykehuset og universitetet. Denne nærheten er helt avgjørende hvis vi skal utvikle kompetansen og sikre rekrutteringen, kvaliteten og det best mulige helsetilbudet, sier gruppeleder Grete Kvelland Skaara etter gruppemøte i Kristiansand KrF mandag kveld.

- Midt i

Partiet er først av de store Kristiansand-partiene til å konkludere om den store sykehusplanen 2030. Høyre har møte tirsdag, Frp diskuterer neste uke.

— Ett sted må spisskompetansen være. Det er i Kristiansand flest bor, og her er vi midt mellom Flekkefjord og Risør, legger Kvelland Skaara til.

Mens Vest-Agder KrF ønsker tre sykehus med akutt- og fødetilbud, snakker Kristiansand KrF om ett hovedsykehus med spisskompetanse.

— Vi uttaler oss om det vi mener er best, uavhengig av fylkespartiet. Jeg hadde også vært skuffet hvis jeg bodde i Flekkefjord og sykehuset ble lagt ned. Vi vil ikke mene noe om antall sykehus eller akuttfunksjoner. Det blir for detaljert. Det viktige er å sikre og utvikle den helsefaglige kompetansen i landsdelen, og da må hovedvirksomheten ligge ett sted - og det er på Eg, sier Kristiansen.

Fylkesvaraordfører Thore Westermoen (KrF) skulle gjerne sett at kristiansanderne støttet akuttfunksjon i Flekkefjord. Samtidig synes han det er interessant at de ikke vil si noe om antall sykehus. Han avviser splittelse.

Frp vil ha tre

I Kristiansand Frp skal sykehussaken diskuteres neste uke. Gruppeleder Tor S. Utsogn sier hans parti føler seg forpliktet av det fylkes-Frp har ment. Derfor vil han gå inn for tre sykehus i landsdelen.

Rådmann Tor Sommerseth og fagfolkene i Kristiansand kommune fremhever Eg i sin innstilling til politikerne. Han råder sykehuset til å kraftsamle virksomhet på Eg.

— Det er ikke nødvendig å snakke konkret modell og antall sykehus i denne omgang. Det viktige er å mene noe om retning. Da er vi tydelige på å utvikle virksomheten på Eg, sier saksbehandler for planen i Kristiansand, Janne Brunborg.

- Må ligge i by

Sommerseth mener et godt og attraktivt sykehus for ansatte, pasienter og besøkende må ligge i en bystruktur med kort avstand til kollektivtilbud og nærhet til store boområder og universitet.

Han skriver at videreutvikling av og satsing på Eg også vil tiltrekke seg næringsvirksomhet. Sommerseth mener det kan skapes en helsebydel på Eg.

Han skriver at kampen om kompetansen handler om å gjøre Sørlandet attraktivt nasjonalt og skandinavisk. Da mener han det må satses i Kristiansand, fordi vekst i Kristiansand er avgjørende for å oppnå vekst i landsdelen og skape nasjonal posisjonering.

— Jeg ser for meg sykehus, psykiatri, private klinikker, hoteller og forskningsbedrifter på Eg, sier Jørgen Kristiansen.

Kritisk til psykiatri-endring

Kristiansands rådmann er svært kritisk til omleggingen av psykiatrien som Sørlandet sykehus planlegger. Han mener omleggingen er motivert av økonomiske hensyn, mer enn pasientenes behov.

Sørlandet sykehus har blant annet foreslått å legge ned samtlige senger på de distriktspsykiatriske sentrene. Mye mer av behandlingen skal skje via ambulante team og poliklinisk virksomhet. Sykehuset reduserer sin aktivitet med 25 prosent fram mot 2030. Sommerseth mener sykehuset flytter oppgaver fra seg selv til kommunene - uten å ha utredet skikkelig om det er mulig. Han advarer sykehuset mot å miste totaliteten av syne, nemlig helsetilbudet til Agders befolkning. Han mener de radikale endringene innen psykiatrien er altfor dårlig faglig fundert.

Les også:

Les også:

— Mange spørsmål, få svar

— Hvor mye av sykehusets virksomhet legges over på kommunene? For ikke å snakke om de pårørende. Nedbyggingen av senger i psykiatrien er vi i Ap veldig bekymret for, sier gruppeleder Mette Gundersen i Kristiansand Ap.

Hun sier hennes parti har flere spørsmål enn svar til sykehusplan 2030. — En klok person sa at friske mennesker vil ha sykehuset nærmest mulig, de syke vil bare ha best mulig kvalitet. Hva er best for pasientene? Vi føler ting må sees mye mer i sammenheng, sier Gundersen.

Ap er ikke avvisende til å utvikle en helsebydel rundt sykehuset på Eg. Samtidig har partiet spørsmål.

— Hva med grunnforholdene på Eg? Hva med å bruke dyrket mark? Dette er en veldig vanskelig sak, hvor vi også gjerne skulle sett ting i sammenheng med de nasjonale planene som også arbeides med, sier Gundersen.