Slik: Ligg på magen. Da unngår barnet den lutende holdningen. Her får Philip en naturlig svai i nakken, samtidig som ryggmusklene blir aktivert. Husk variasjon, ingen stilling over tid er gunstig. Foto: Anders Minge

— Jeg får inn barn helt ned i femårsalderen som klager over smerter i rygg og nakke, sier Camilla Bjørnsen Tjensvoll til Aftenbladet.

Hun er kiropraktor ved Klinikk Libra i Stavanger. Hun er ikke i tvil om årsaken: økende bruk av nettbrett, smarttelefon og pc.

— Mange begynner å bruke nettbrett og smarttelefon allerede fra de er drøyt ett år gammel. Hvis de blir sittende og se ned i fanget flere timer til dagen, dannes grunnlag for rygg- og nakkeplager som de kanskje drar med seg resten av livet, advarer Bjørnsen Tjensvoll.

I en studie utført av det britiske kiropraktorforbundet hadde 40 prosent av barn mellom 11 og 16 år opplevd smerter i nakke eller rygg relatert til bruk av nettbrett, pc eller mobil.

Smertestillende økning

Heledirektoratet anbefaler barn å være i aktivitet minst 60 minutter daglig. Blant 15-åringer er det bare 43 prosent av jentene og 58 prosent av guttene som klarer det, viser en kartlegging fra 2012. Den økende inaktiviteten blant barn og ungdom bekymrer Bjørnsen Tjensvoll.

Slik: Ligg på magen. Da unngår barnet den lutende holdningen. Her får Philip en naturlig svai i nakken, samtidig som ryggmusklene blir aktivert. Husk variasjon, ingen stilling over tid er gunstig. Foto: Anders Minge

— En norsk studie viser at 50 prosent av gutter og 71 prosent av jenter mellom 15 og 16 år hadde i løpet av siste måned brukt smertestillende medisiner. Fordi de hadde hodepine og muskel- og skjelettplager. Ungdommene selv mente forklaringen til plagene skyldtes mye tid foran skjerm, for mange fritidsaktiviteter, høyt stress og for lite inntak av vann.Ifølge Folkehelseinstituttet vil de fleste vil i løpet av livet få sykdommer eller plager knyttet til muskel- og skjelettapparatet, som er den vanligste årsaken til sykefravær og uføretrygd.

Nedgang i den fysiske aktiviteten gjør også at fedmeproblematikken blant barn øker.

— Fedme og stress er faktorer som øker risikoen for at både voksne og barn utvikler nakke- og ryggsmerter, samt hodepine. Overvekt gir økt belastning på skjelettet og dermed økt risiko for en rekke smertetilstander i muskel- og skjelettsystemet, sier Bjørnsen Tjensvoll.

Sett grenser

Hun mener at både foreldre og skole må ta større ansvar for å få barna vekk fra sofaen, der de sitter med brettet i fanget.

— Barn trenger ikke noe spesielt treningsopplegg. All aktivitet er bra, det er kun snakk om å øke det generelle aktivitetsnivået. Men det viktig å finne aktiviteter som barnet liker, og som det ønsker å fortsette med også i tenårene, sier hun.

Camilla Bjørnsen Tjensvoll er kiropraktor og mamma til toåringen Philip. Hun er bevisst på hvordan han bruker nettbrettet. -Det er mye læring i nettbrett, det gjelder bare å sitte riktig og begrense bruken, mener hun. Foto: Anders Minge

Det er ikke slik at barn skal kutte ut databruk, men Bjørnsen Tjensvoll mener foreldre bør sette en maksgrense på to timer dagen.— Det er også viktig hvordan barna faktisk bruker nettbrettet. Best er det å ligge på magen med brettet stående foran deg. Da får barnet en naturlig kurve i nakke og rygg. Den verste stillingen er å ha brett eller mobil liggende i fanget.

Hun har selv en toåring hjemme som elsker nettbrettet sitt.

— Barn har ikke evnen til å kjenne smerter i nakken på samme måte som voksne. Egne grenser vil de derfor aldri sette, sier hun.

Fem prosent

Jakob Lothe, leder i Kiropraktorforeningen, anslår at fem prosent av pasientene til norske kiropraktorer er under 16 år. Et tall som ifølge ham burde vært høyere.

— Mange av våre voksne pasienter kunne med fordel kommet til oss tidligere i livet. Klarer man å få orden på unge mennesker, minsker sjansene for at de får plager senere i livet, sier Lothe.

Han mener at barns ryggplager må tas på alvor.

— Mange av dataspillene krever høy konsentrasjon og har stor intensitet. Dette setter kroppen i en beredskapstilstand, som igjen skaper muskelspenninger og uforløst energi.

Rykker i hjerteroten

Fred Hatlebrekke er forbundsleder i Norsk fysioterapeutforbund. Han vil ikke uten videre gå med på at nettbrett forårsaker rygg- og nakkeplager hos barn.

— Jeg synes man skal være forsiktig med å konkludere, og så langt jeg vet er det lite forskning på dette området. Det er gode grunner til å være på vakt når det gjelder databruk hos barn, men det går mest på at de har bedre av å være i fysisk aktivitet, sier Hatlebrekke.

— Men når jeg hører om barn ned i toårsalderen sitte i timevis med nettbrettet, da rykker det i hjerteroten - i negativ forstand. Foreldre må passe på at barnet leker og beveger seg. Vi er født til å være i bevegelse, ikke sitte på baken med nettbrettet i fanget, sier Hatlebrekke.

Ta brettet ut

Barbro Hardersen er prosjektleder i Medietilsynet Trygg bruk, som sist mandag ga ut veilederen "En god start". Den gir småbarnsforeldre råd om de aller yngste barnas skjermbruk.

Barbro Hardersen, Medietilsynet.

— Generelt hevder mange at vi lever i et mer pasifisert samfunn enn før. Og pasifiseringen blant voksne speiles hos barna - det samme med skjermvanene. Derfor må voksne se egen og barns skjermbruk i sammenheng, sier Hardersen.Hun mener at bruksområdene til teknologien er uendelige.

— Det finnes mange dataspill der barn må være fysisk aktive. Men kanskje enda mer spennende er det å ta med nettbrettet ut, for eksempel i naturen. Det finnes apper som gjenkjenner fuglelyder. Barn og foreldre kan bruke kart og gps-funkjonen, og gå på skattejakt. Å ta bilder og film med mobiltelefoner og nettbrett er morsomt, også for de minste.

Hardersen mener også at nettbruk stimulerer til kreativitet.

— Barn tar til seg nye ord og opplever nye univers som igjen stimulerer til lek og samspill. Det fine med trykkfølsomme skjermer er at det er mer interaktivitet som involverer barnet i større grad enn hva tradisjonelt barne-tv gjør, sier hun.