I mai 2013 gikk Steinar J. Olsen og daværende statsministerkandidat skautur. Da var de enige om at krafttak måtte til for å få flere inn i arbeidslivet. Nå mener Olsen at regjeringen er i ferd med å skyve enda flere ut i arbeidsløshet. Foto: Reidar Kollstad

Hvorfor reagerer du og andre så kraftig?

Hvis norsk næringsliv og varehandel skal overleve i fremtiden må vi få muligheten til å konkurrere på samme vilkår. Norge har allerede et høyt kostnivå og har tilpasset seg med høy effektivitet. Slipper utenlandske netthandlere å bidra med moms og toll til statskassa så konkurrerer vi ikke på like vilkår, og norske arbeidsplasser er truet.

Fra Fædrelandsvennen i oktober 2013 siterer jeg deg på følgende: — Det er ingen offensiv strategi å gjemme seg bak kunstig lave tollgrenser som skal gjøre det mer attraktivt å handle i norske nettbutikker. Høyere tollgrenser vil medføre at norske nettbutikker vil bli mer konkurransedyktige. Da må de drive mer effektivt for å overleve. Det tror jeg i det lange løp er positivt.

Hva har endret seg siden den gang?

Prinsipielt så mener jeg at tollmurer ikke skal beskytte norsk næringsliv mot konkurranse. Konkurranse er sunt og antikvariske tollsatser må fjernes, men da må de fjernes for alle. Importerer du t-skjorter med krage så er det tollfritt, importerer du t-skjorte med rundt hals så er de tollbelagte fordi vi her i landet en gang i tiden produserte t-skjorter med rund hals. I Stormberg er det slik at hvis vi importerer jakker med membran så må den være synlig for tollerne for å bli tollfri. Er den usynlig så blir det toll uansett dokumentasjon. Konsekvensen er at vi må ha farge i membranen, sånt må bort. Jeg mener det skal bli enklere for forbrukere å handle fra utlandet, og var derfor i fjor positiv til økning av fritaksgrensen, men når jeg i løpet av dette året har sett dokumentasjon på hvilke dramatiske konsekvenser dette vil få for norske arbeidsplasser, så trekker jeg i nødbremsen.

Tok du feil?

Ja, jeg hadde i fjor ikke nok informasjon om konsekvensene av den foreslåtte økning av fritaksgrensen for moms og toll. Når en av deres journalister ringte var jeg ute på tur og svarte ut fra min refleks om at handel og næring må forenkles for næringslivet og forbrukere.

Hvilke konsekvenser vil forslaget ha for Stormberg om det blir vedtatt?

For oss vil det ikke bli dramatisk. Vi har fysiske butikker på gode lokasjoner, livskraftig nettbutikk og kan lett etablere et lager utenfor Norge. For tradisjonell handel og små aktører i et tettsted eller ei sentrumsgate der marginene allerede er presset, så blir et sånt forslag nådestøtet.

Dere diskuterte utflagging av deler av virksomheten på et ledermøte denne uka, var det du som tok det opp?

Ja. Jeg er opptatt av at over 400 stormbergere skal ha sikre arbeidsplasser også i fremtiden. Hovedsetet og de fysiske butikkene flagges ikke ut, men vedtar stortinget budsjett som innebærer at vi ikke skal ha norske e-handelsvirksomheter i Norge så må vi etablere et lager utenlands for å betjene det norske markedet.

Ble dere enige om noe?

Vi er helt i startfasen av en prosess og skal diskutere dette også i neste møte. I kombinasjon med våre vurderinger, er vi opptatt av å få frem de dramatiske følgene for norsk varehandel som er landets største sysselsetter. 368.000 er sysselsatt i varehandel og 29 prosent av disse er under 24 år, og er dermed en ekstremt viktigste sysselsetter for unge mennesker. Butikker er viktige for Norge og vi trenger ikke flere som faller utenfor arbeidsmarkedet.

Du er opptatt av å gi mennesker en ny sjanse i livet og bruker blant annet bedriften din til det. Gir du regjeringen en ny sjanse?

Jeg har tillit til regjeringen. Det er så mye fornuftige folk i regjeringen og blant de folkevalgte på Stortinget. Jeg tror ikke forslaget blir vedtatt.

Oppfatter du det som lite gjennomtenkt?

Jeg tror regjeringen hadde samme refleks som meg, at det er en grei forenkling for forbrukere som skaper større konkurranse. I stedet blir det konkurransevridende og ufornuftig. Intensjonen om å avbyråkratisere og forenkle er bra, men det er lov å tenke seg om og ta konsekvensen av innspill.

Er det ansvarlig ledelse og drift å flagge ut en bedrift for å spare skatt og avgifter til fellesskapet?

Det som er ansvarlig for en leder i en bedrift er å trygge arbeidsplasser. Det er faktisk regjeringen som ønsker at vi skal spare toll og skatt med å flytte ut. Regjeringen er opptatt av å bekjempe svart arbeid fordi det er samme skjevhet når noen betaler og noen ikke betaler for seg. Det er uheldig for samfunnet. Utenlandske virksomheter gnir seg i hendene over forslaget, og de selger allerede for milliarder. Dette er en gavepakke ingen andre land hadde kommet på.

Hvordan jobber du for å få endret denne delen av statsbudsjettet?

Jeg forsøker å løfte frem konsekvensene for norske arbeidsplasser. Dette er ikke en populær sak for en gründer å fronte. Mange fokuserer på at det er hyggeligere med lavere pris og provosert over en gründer som debatterer dette. En sak på E24 fikk over 200 kommentarer, men vi må si fra om konsekvensene.

Du har en fortid i Høyre, er det nyttig nå?

Jeg kontakter de jeg kjenner på stortinget nå. Høyre sitter i maktposisjon, og har vært flinke til å lytte. Dette er et forbrukerpopulistisk forslag som Frp har drevet frem. Samarbeidspartiene kan komme inn her og redde tusenvis av arbeidsplasser i en forhandlingsrunde. Jeg synes jeg merker opinionen snur i sosiale medier og andre steder. Ingen liker når noen mister jobben.

Hvem har du kontakt med?

Vil ikke si hvem jeg jobber mot. Jeg jobber med dette på samme måter som andre saker vi er opptatt av, som for eksempel klima og miljø. Vi er en bedrift som har et aktivt samfunnsengasjement.

Har du eller din bransje engasjert lobbyister eller kommunikasjonsbyråer for å få stanset forslaget i Stortinget?

Jeg har blitt kontaktet av kommunikasjonsbyrå etter budsjettet, men sa nei. De gjør en viktig jobb, men det finnes andre muligheter enn å hente profesjonell hjelp i denne saken.

For å følge partilinja litt videre lokalt, hvor tett kontakt har du med Høyre lokalt?

Jeg er en sjelden gang på medlemsmøtet og ikke engasjert i partiarbeid og treffpunktene er ikke så naturlige lenger. Vi er over 400 medarbeidere, vi ekspanderer stadig og jeg har tre barn. Det er en livssituasjon som gjør at det ikke er naturlig å prioritere partiarbeid.

Nå blir Harald Furre Høyres ordførerkandidat, har du selv en ordfører i magen?

Nei, jeg har ikke det. Jeg er veldig glad for at Furre har tatt utfordringen og han blir dyktig og samlende.

Til slutt så har vi to Twitter-spørsmål.

@Sisselab Er det toll eller moms som utløser gebyr?

Begge deler. Varer over landegrensene avgiftsbelegges inn til Norge. Dette er for lite digitalisert. På sikt vil global handel bli like lett som å trekke kortet i butikk.

@atleb Betaler du moms på Facebook og Google-annonser du bruker fremfor avgiftsbelagte annonser i tradisjonelle medier?

Den var god, det vet jeg faktisk ikke. De utenlandske, digitale gigantene er gode til å unndra seg avgifter og skatt, og det er åpenbart et stort problem.