— Det ligger krutt i noen av disse sakene. Syriske flyktninger er én ting, men striden om søndagsåpent er verre. Den rokker ved hele grunnvollen i samfunnet, sier Torhild Bransdal, Vennesla-ordfører med høy stjerne i partiet.

Ingen sak opprører KrF-ere mer enn søndagsåpne butikker.

Det kom klart til uttrykk under helgas landsmøte i Trondheim. Deretter følger striden om asylbarna og kvoteflyktninger fra Syria.

— Dette er saker som går rett i hjertet for oss KrF-ere, de bryter på dypt vann, erkjenner stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan overfor Fædrelandsvennen.

Trives best utenfor

Lyngdølen har fått sin del av æren for at hele E 39 fra Kristiansand til Stavanger ble innlemmet i regjeringens samferdselsløft. Vei er viktig, men ingen «hjertesak» på linje med søndagsåpne butikker, understreker Grøvan.

Regjeringen og Venstre undervurderer sprengkraften i denne saken.

I landsmøtetalen fredag var nestleder Dagrun Eriksen krystallklar på at KrF ikke vil forhandle om søndagsåpne butikker. Æresmedlem Kjell Magne Bondevik er sterkt bekymret.

— Regjeringen og Venstre undervurderer sprengkraften i denne saken, også i forhold til KrF, sa den tidligere statsministeren fra talerstolen.

Torhild Bransdal var fylkesleder inntil for få måneder siden, og har tett kontakt med medlemmene i hjemfylket.

— Da vi inngikk samarbeidsavtalen sa mange at det var galimatias at vi ikke gikk inn i regjeringen. Nå sier alle at de er glade vi ikke sitter der, forteller hun.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (t.v.), Vennesla-ordfører Torhild Bransdal og stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan ved KrF-standen utenfor landsmøtehotellet Scandic Nidelven i Trondheim sentrum. Foto: Vegard Damsgaard

Vennesla-ordføreren støttet samarbeidsavtalen etter valget i 2013, men var ikke like velvillig innstilt til de blåblå som stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad.— Han var jo høyt oppe på barrikadene. Men han har mildnet, han også, mener Bransdal.

- Oppnår resultater

- Tror du på bytte av samarbeidspartner i 2017?

— Jeg er forbauset over stemningsskiftet, men det er lang vei fram. Jeg tør ikke stå her og utbasunere det.

Hjemkommunen er et tydelig bevis på at Bransdal samarbeider godt med Ap. Hun påpeker at KrF-legenden Jon Lilletun gjorde det samme, da han søkte til Ap på 90-tallet for å få gjennomslag.

- Arbeiderpartiet er et helt annet parti i opposisjon enn i posisjon, konstaterer Kjell Ingolf Ropstad, som er klar på at samarbeid til høyre var det eneste riktige i 2013.

Men situasjonen kan være en annen i 2017, hvis for eksempel Ap-leder Jonas Gahr Støre mener alvor når han snakker varmt om kontantstøtten.

— Når Høyre kompromisser med Frp, blir regjeringens utgangspunkt lenger fra KrF enn vi hadde håpet. Likevel sitter vi nå midt oppi viktige forhandlinger hver dag, og oppnår resultater hele tiden, hevder Ropstad, og nevner at et fengsel om kort tid legges til Sørlandet.

Tror saken legges død

Saken om søndagsåpne butikker er på høring. Hvis lovendringen innføres neste år, mener Evje-politikeren partiet bør søke flertall for å reversere vedtaket i 2017. Men han håper de slipper.

Jeg tror lojaliteten til KrF kan få Høyre, Frp og Venstre til å legge saken død.

— Jeg tror lojaliteten til KrF kan få Høyre, Frp og Venstre til å legge saken død. De vet hvor viktig saken er for KrF, og så er den kanskje ikke like viktig for Høyre og Venstre. For å sikre et langsiktig og godt samarbeid kan de være villige til å droppe den, spår Ropstad.

Hans Fredrik Grøvan mener partiet igjen bør blankpusse profilen som sentrumsparti, som kan samarbeide begge veier for best mulig gjennomslag:

— Det er viktig å stå løpet ut denne perioden. Det er ikke tvil om at det er saker som frustrerer, og de må løses etter hvert. Samtidig må vi ikke glemme hva vi har oppnådd, og at vi satt åtte år på tribunen.