Ingen av de tre sentrale sørlandske KrF-politikerne Hans Fredrik Grøvan, Kjell Ingolf Robstad eller Jørgen Kristiansen ville selv tatt på seg israelsk uniform slik deres partikollega Grete Kvelland Skaara har gjort. I høst deltok hun som frivillig for det israelske forsvaret og hjalp til med praktisk arbeid på en militær base.

Viser engasjement

— Jeg synes humanitær bistand bør være den primære måten å drive hjelpearbeid på. Man kan bidra som helsearbeider eller lignende gjennom hjelpeorganisasjoner, sier stortingsrepresentant for Vest-Agder, Hans Fredrik Grøvan. KrF-politikeren karakteriserer seg selv som israelvenn, men har selv aldri vurdert å trekke i landets uniform.

— Med den posisjonen jeg har, ville jeg ikke gjort det, sier Grøvan.

- Men du har ikke alltid vært stortingsrepresentant?

— Nei, men det har aldri vært aktuelt. Jeg ville ikke kledd meg i uniform for et annet land, sier Grøvan.

Kjell Ingolf Ropstad og Hans Fredrik Grøvan vil ikke kritisere partikollega Grete Kvelland Skaara, men er klare på at de mener at det er bedre måter å hjelpe andre land på enn å trekke i deres uniform. Foto: Arkivfoto

Hennes valg

Stortingsrepresentanten vil likevel ikke kritisere at KrFs gruppeleder i Kristiansand Grete Kvelland Skaara i høst reiste til Israel og iførte seg i landets uniform.

— Det er hennes valg. Dette handler ikke om en KrF-politiker, selv om jeg skjønner at hun også er en offentlig person. Det er en enkeltperson som viser engasjement, og det har ikke noe med KrFs program å gjøre, sier Grøvan. Han sier at han oppfatter sørlendingers innsats i den israelske hæren som en sivil tjeneste, og at det er noe helt annet enn aktive krigshandlinger.- De er opptatt av å dempe lidelse og urettferdighet. Det er kun i spesielle tilfeller dette bør skje. Man kan heller hjelpe gjennom hjelpeorganisasjoner, sier Grøvan.

- Spesielt

Stortingskollega Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder er enig.

— Jeg ville ikke gjort det. Jeg har stor forståelse for at mennesker med røtter i for eksempel irakisk Kurdistan ønsker å bekjempe terror og massakre fra Isil mot deres venner og familier. Det er noe annet med sørlendinger som reiser til Israel, sier Ropstad.

Han kaller det spesielt, men på spørsmål om det er riktig av Kvelland Skaara å dra nøyer han med å svare at han ikke ville dratt selv.

— Jeg ville brukt kreftene på andre måter, som å bygge broer for å skape fred på lang sikt eller delta i humanitært arbeid, sier Ropstad.

Må vurdere selv

Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, har selv ikke reflektert over om han ville reist til Israel

— Det har ikke vært aktuelt for min del, sier Kristiansen. Han er kollega med Grete Kvelland Skaara i bystyret i Kristiansand. Der skulle hun ha vært til stede da rådmannen la frem forslag til budsjett.- Det er tendensiøst av Fædrelandsvennen å trekke budsjettfremleggelsen inn i dette. Det var bare en fremleggelse. Budsjettforhandlingene kommer senere. Det er fritt for alle å ta ferie. Det er ikke ulovlig ifølge norsk lov. Da må hun få lov til å dra til Israel, sier Kristiansen.

- Men er det riktig å kle seg i et annet lands uniform og delta i arbeidet på en militær base?

— Det får være opp til den enkelte å vurdere, sier varaordføreren.

Leder av KrF i Kristiansand, Anne Ma Timenes, sier turen er en privatsak. Likevel sier hun til NRK at gruppelederen i Kristiansand bør slutte med slike reiser.

— Jeg tror det er klokt at hun ikke fortsetter med slike turer i den nåværende posisjonen, sier Timenes til NRK.

Skaara selv vil fortsatt ikke kommentere saken.

Vanskelig å forby

Kjell Ingolf Ropstad mener det er vanskelig å forby nordmenn å delta i kriger i andre land.

— Saken som nå er ute på høring er laget på bakgrunn av at noen ekstremt forvirra ungdommer er blitt ekstreme og reiser til andre land for å krige. Vi er alle opptatt av å bekjempe det, sier Ropstad, før han legger til:

— Men det er jo ikke bar å forby det heller. Hvis de ombestemmer seg etter å ha reist til krigsområder, kanskje fordi noen har snakket fornuft til dem, så kan det være synd om vi har tatt fra dem alle muligheter for å reise tilbake til Norge, sier Ropstad. Han kommer inn på temaet i intervju omkring Grete Kvelland Skaaras oppdrag for det israelske forsvaret.

— Jeg skjønner at norske statsborgere kan ha et ønske om å ville bekjempe terror i sitt opprinnelige hjemland, sier han.