KRISTIANSAND: — Den massen som nå fylles ut på Flekkerøy, tilsvarer halvparten av all glassemballasje kristiansanderne leverte til gjenvinning i fjor, forteller Lars Pedersen, kommunikasjonsansvarlig hos Avfall Sør Husholdning.

Omformet i syltetøyglass vil det si 800.000 glass.

Pedersen snakker om produktet glasopor, som nå brukes for å lage en ny vei på ei myr på Flekkerøy, mellom Tyttebærheia og krysset inn mot Paulen. Produktet veier bare en tiendedel av det steinmasser gjør.

Vei på myr

Det er i forbindelse av utbyggingen av et boligområde på Østerøya at utbygger har et krav om å utbedre fylkesveien og etablere ny gang- og sykkelvei.

— Myra har en dybde på 10-12 meter. I stedet for å fjerne og bytte ut store mengder masse, velger vi å bruke glasopor. Vi graver ut veikroppen og gang- og sykkelveikroppen, legger duk og armeringsnett i bunnen, fyller på med glasopor og pakker alt inn i et nett. Da får vi ei lett fylling som ikke gir noen tyngde forklarer Olaf Høigilt, anleggsleder for Kaspar Strømme.

Etter at glasoporen er "pakket inn", legges det lag over med annen type masse før det til slutt asfalteres. Foto: Lars Pedersen/Avfall Sør

1600 kubikkmeter

1600 kubikkmeter med glasopor skal brukes for å lage veiene.

— All glassemballasje fra returpunkter på Sørlandet og Norge, rundt 80.000 tonn årlig, leveres til gjenvinningsbedriften Syklus i Fredrikstad, som produserer glasopor via et eget firma. 60 prosent av alt glass går til glassverk i utlandet, mens 40 prosent brukes til glasopor, opplyser Lars Pedersen, som synes det er viktig at folk blir opplyst om at avfall som innbyggerne leverer til gjenvinning brukes til nyttige produkter.

- Er folk i Kristiansand-regionen flinke eller dårlige til å sortere glasset sitt riktig?

Glasopor veier bare en tiendedel av vanlig steinmasse, og er laget av gjenvunnet glass. Produktet består av 80 prosent luft og 20 prosent glass. Foto: Lars Pedersen/Avfall Sør

— Hver innbygger i Kristiansand-regionen leverte i fjor åtte kilo glassemballasje til gjenvinning.Våre sorteringsundersøkelser viser at om lag ti kilo glassemballasje per innbygger havner i grå dunk. Så det er potensial til å bli bedre, sier Pedersen, som forteller at det i 2015 totalt ble tatt imot nær 1000 tonn glassemballasje fra innbyggerne.