— Ja, satsingen på forskning i nevrologisk avdeling rammer i høyeste grad pasientbehandlingen, det er villet, sier Hagen.

Flere leger må ansettes, mener hovedtillitsvalgt for overlegene i Arendal, Egil Hagen. Foto: Ukjent

Han har personlig ikke lest rapporten som Fædrelandsvennen omtalte søndag og mandag, en rapport som avdekker at antall tilgjengelige leger ved nevrologisk poliklinikk varierer mye. Men som overlege i Arendal kjenner han godt forholdene. Og han sier dette til rapportens anbefaling om å planlegge overlegenes tid bedre.

Flere leger

— Det er sikkert mye som kan bli bedre, og det er bra at ledelsen tar fatt i dette. Men jeg tror ikke man kan organisere seg bort fra problemene. Man kommer ikke utenom å ansette flere leger, sier Hagen.

Rapporten konstaterer at det er nok leger, de brukes bare ikke effektivt nok.

Han mener satsingen på forskning er og har vært riktig. Den har ført til en rekke doktorgrader, som har styrket kunnskaps- og kompetansenivået, og resulterte i at Sørlandet sykehus nå har fått status som nasjonalt flåttsenter. Men det har altså bidratt til fristbrudd, lange ventelister og millionunderskudd i flere år.

— Det er ikke bra at pasienter må sendes tilbake fordi det ikke er lege tilgjengelig, jeg håper de kan få gjort noe med det, legger han til.

Kjipt

Organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet sykehus sier dette etter å ha lest rapporten:

— Jeg forstår godt at det reageres på dårlig planlegging, og det er kjipt når pasienter må sendes hjem fordi poliklinikken enten blir avlysteller at en lege med riktig kompetanse ikke er til stede, sier hun.

Som organisasjonsdirektør vil hun ikke gå inn i enkeltheter ved nevrologisk avdeling, det overlater hun til avdelingen selv og medisinsk klinikk. Men det rapporten avdekker, vil Føreland bruke aktivt for å prøve å få til lik praksis i alle klinikkene.

Forbedringspotensial

— Jeg vet godt at sykehuset har ulik praksis og at det for eksempel planlegges godt ved mange avdelinger, for eksempel på kirurgisk klinikk. Vi har imidlertid et forbedringspotensial på dette, og etter sommeren vil jeg ta initiativ til et grundig arbeid for hele sykehuset om hvordan vi kan bedre logistikken, sier Føreland.

Hun tror de forskjellene som er avdekket i praksis ved Sørlandet sykehus kan avdekkes ved de fleste sykehus i Norge, og tror ikke nevrologisk avdeling skiller seg veldig negativt ut.— Rapporten anbefaler at sykehusledelsen aldri mer skal forlange konsensus, full enighet, i diskusjoner om funksjonsfordeling mellom Arendal og Kristiansand?

Uenighet

— Rapporten sier vi må tåle mer uenighet, og at ledelsen må ta sterkere styring. De ansatte velger ut argumentasjon ut fra den forskning som passer best for hvor de jobber. Det var interessant og det må vi ta opp etter sommeren, sier Føreland.

— Er det noe i avtaleverket til legene som kan være til hinder for bedre utnyttelse av legeressursene?

— Nei, det tror jeg over hodet ikke. Jeg tror imidlertid at vi kan bli enda flinkere til å bruke det elektroniske arbeidsplansystemet til å lage planlegge arbeidsoppgavene både på lang og kort sikt, sier Føreland.