Opptakstallene til høyere utdanning viser at det tilbys langt flere studieplasser enn det er kapasitet til.Kunnskapsdepartementet (KD) finansierer 52.879 studieplasser nasjonalt, langt færre enn de 84.810 som har blitt tilbudt.

Tilbyr 200 flere

Ved økonomi og administrasjon på UiA er det blant annet planlagt 80 studieplasser, men universitetet har gitt tilbud til 285 søkere. Også ved sykepleierutdannelsen og utdanningen markedsføring og ledelse har hundre flere søkere enn planlagt fått tilbud om studieplass.

Studiedirektør ved UiA, Bjørn J. Monstad forteller at kvalitet ikke skal gå på bekostning av kvantitet. Foto: UiA

— Det er problematisk at de gir tilbud til så mange flere enn de har plass til. Institusjonene kan ikke nekte disse studentene å møte opp selv om det vil innebære å sitte i trappen i auditoriet, sier leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO) Anders Kvernmo Langset.

Han mener resultatet kan bli at studentene ved studiestart møter fulle auditorium, ikke får nok lesesalsplasser og for dårlig oppfølging og veiledning.

- Risikerer ekstra frafall

Langset peker til studiebarometeret til NOKUT fra februar som viser at oppfølging og veiledning er det punktet flest studenter er misfornøyde med.

— Den kalkulerte overbookingen gir ikke institusjonene mulighet til å følge opp alle studentene de gir tilbud om studieplass, mener Langset.

Leder for Norsk studentorganisasjon, Anders Kvernmo Langset, mener at dagens system gjør at utdanningsinstitusjonene tjener på å ta inn flere studenter enn det de har kapasitet til. Foto: NSO

Han er redd for at det fører til en negativ spiral som gir økt frafall. Tall fra SSB viser at 42 prosent av studentene som startet sine studier i 2001/2002, etter ti år, ikkehadde fullført en grad.

— Frafall koster samfunnet dyrt, og vi kan ikke ha et system som legger opp til frafall. Institusjonene må kunne bruke kreftene sine på å forhindre frafall, ikke være avhengig av det, sier Langset.

Regner med frafall

Studiedirektør ved UiA, Bjørn J. Monstad, er ikke bekymret for at UiA kommer til å bli overfylt.

— Tallene må sees i sammenheng med at vi har statistikk på hvor mange som svarer ja. Dette varierer mellom studiene, og ved de mest konkurranseutsatte studiene tar vi inn en god del flere ettersom vi regner med større frafall, sier Monstad.

Han forteller at UiA beregner overbooking så nært det utfallet de ønsker.

— Vi prøver heller å finne en balanse mellom kvalitet og kvantitet. Hittil har vi ikke hatt indikasjoner på at studentene er misfornøyde. Det ville vi i så fall fanget opp i våre studentundersøkelser, sier studiedirektøren.

- Trenger trygghet

Han mener at institusjonene trenger et finansieringssystem som gir økonomisk forutsigbarhet. Ikke et system der utdanningsinstitusjonene tjener på å ta inn flere studenter enn det de har kapasitet til.

— De må ha tryggheten til å garantere alle studenter de gir studieplass til god oppfølging og utdanning av høy kvalitet, sier studentlederen.

UiA med nytt rekordår

Universitetet i Agder har aldri tidligere tilbudt så mange studieplass som i år. 6801 søkere har fått tilbud om studieplass ved UiA ved hovedopptaket som ble offentliggjort fredag formiddag. Det er 406 flere enn i fjor, som også var rekordår.

— Vi hadde nesten ventet en utflating, men vi har heller hatt en jevn økning i både søkning og tilbud vi kan dele ut, sier studiedirektør Bjørn J. Monstad.

Veksten kan gjøre at UiA passerer 11.000 studenter når oppgjørets time kommer 1. oktober.

Monstad tror økningen kommer av at universitetet er i ferd med å opparbeide seg et godt rykte.

— Vi har undersøkelser internt som viser at studentene er fornøyde. Det at vi har mange søkere også utenfor regiongrensene er også et kvalitetstegn og viser størrelsen på universitetet, sier Monstad.