Økonomien i Mandal kommune er fortsatt anstrengt, selv om eiendomsskatt ble innført fra og med i år.

Bystyret torsdag startet helt spesielt: Representantene skal i tre timer gruble på hvordan økonomien skal bedres i årene framover, og særlig fra 2019 og utover. Da har bystyret tidligere sagt at kommunen skal klare seg uten eiendomsskatt igjen.

Dystert bilde

Før gruppemøtene la økonomisjef Wenke Nome fram et dystert bilde for lokalpolitikerne, som forteller at selv med eiendomsskatt, har rådmannen lagt inn kutt i

budsjettet på 10-12 millioner kroner de neste årene, særlig innen oppvekstsektoren.

Hun fortalte at lånegjelda har økt fra 41.000 kroner per innbygger siden 2009 til 62.000 kroner i 2013 på grunn av store investeringer i kommunen.

Det er helt i landstoppen.

Eiendomsskatten vil gi 20 millioner kroner i ekstrainntekter neste år, for så å øke til 38 millioner kroner. Uten denne skatten vil underskuddet i kommunen øke til 35 millioner kroner årlig på sikt.

Et sjokk

Nome la fram for representantene fem ulike scenario med og uten ulike varianter av eiendomsskatt.

— Det blir et sjokk i 2019 uten eiendomsskatt med et underskudd på 35 millioner kroner, sa Nome.

Ikke overraskende ønsker rådmannen fortsatt eiendomsskatt også etter 2018, men selv da er økonomien svært anstrengt med minimale investeringer.

De neste timene skal repsentantene gruble på disse spørsmålene fra ordføreren:1. Hvilke oppgaver eller tjenester kan reduseres i økonomiplanperioden med tanke på avvikling av eiendomsskatten fra 2019?

2. Hvilke konsekvenser av reduserte tjenestetilbud må forventes og aksepteres på de ulike områdene?

3. Hvilke økte inntektsmuligheter ser gruppa for seg i økonomiplanperioden?

4. Hvilket scenario vurderes som mest relevant/akseptabelt for Mandal kommune, basert på rådmannens presentasjon.

OPPDATERING : Det ble likevel ikke noe seminar i bystyret etter at to av partiene ønsket det. De mente at å ta stilling til noen av rådmannens scenario vil legge for tunge føringer til budsjettarbeidet senere i høst.