Lagdommer Ivar Danielsen og rettsfølget står på hytteeierens veranda og skuer ut over området der fjorten furuer har blitt hugget ned. Foto: Torstein Øen
Advokat Robin A. Jakobsen mener at befaringen bekreftet at tingrettens dom var riktig. Rundt ham ligger restene fra furutrærne. Foto: Torstein Øen

— Her har utsikten gått fra sjøgløtt til full fjordutsikt. Dette handler ikke bare om et verditap, men også integritetskrenkelse og allmennpreventive hensyn, sa hytteforeningens advokat Robin A. Jakobsen i lagmannsretten tirsdag.

Fiskaa Funksjonær Hytteforening (FFHF) i Elkem kjemper nå for å opprettholde erstatningssummen de ble tilkjent av tingretten i fjor.

Advokat Robin A. Jakobsen mener at befaringen bekreftet at tingrettens dom var riktig. Rundt ham ligger restene fra furutrærne. Foto: Torstein Øen

Sommeren 2012 ble 14 furutrær hugget ned av en hyttenabo på foreningens eiendom i Hummerviga i Søgne. I tillegg ble også flere tretopper kappet av. Naboen holder fast ved at han hadde fått tillatelse fra foreningen før han tok sagen i egne hender, men det benekter FFHF.

La ut hytta på Finn.no

Like etter at trærne ble kappet, ble naboens hytte lagt ut for salg på Finn.no. Der reklamerte han med meget god sjøutsikt. Saksøkte avkrefter at han hugde ned trærne for å øke salgssummen.

— Jeg ville lyse opp eiendommen og få mer utsikt, sier han i retten.

— Men like etter la du ut hytta for salg? spør Jakobsen.

— Ja, men da hadde jeg allerede planlagt å hugge trærne helt siden august 2011. Hytta er fortsatt ikke solgt, svarer hytteeieren.

Før trærne ble hugget forsøkte hytteeieren å få en bekreftelse på at trefellingen var i orden fra sin kontaktperson i FFHF. Dette ble gjort via sms og e-post, men han fikk aldri noe svar. Han tolket det da som et samtykke, og fikk senere vite at hans kontaktperson hadde sluttet i jobben hos Elkem.

Lagdommer Ivar Danielsen og rettsfølget står på hytteeierens veranda og skuer ut over området der fjorten furuer har blitt hugget ned. Foto: Torstein Øen

— Jeg ser nå at jeg burde hatt det skriftlig, men jeg var aldri i tvil om at vi hadde en avtale. Vi valgte ut trærne sammen, sier hytteeieren.Tingretten la i sin dom vekt på at hytteeieren har handlet grovt uaktsomt, men hans advokat Erik Ottemo mener at hytteforeningens eiendom ikke har blitt påført noe verditap. Han har lagt ned påstand om at hytteeieren skal frifinnes, mot at hytteforeningen tilkjennes erstatning for saksomkostninger og maksimalt 200.000 kroner i erstatningspenger.

Hytteforeningens advokat Robin A. Jakobsen ber på sin side om at anken forkastes. Han mener at respekten for eiendomsretten bør råde, og at den rekordhøye erstatningssummen på 800.000 kroner og 139.201 kroner i saksomkostninger skal bli stående.

Ser på skadeomfanget

Tirsdag ettermiddag la følget ut på befaring i Hummerviga for å vurdere skadeomfanget i området mellom hyttene. Formann i FFHF, Frithjof Cappelen Smith, ønsker seg mest av alt en rettskraftig dom.

— Jeg har fått flere telefoner fra hele landet der folk ber om hjelp i tilsvarende saker. Denne saken er et eksempel på at man ikke bare skal godta slike inngrep på egen eiendom, sier Cappelen Smith.Også Sigurd Finne, ansatt i Elkem, har lite til overs for hogsten.

— Dette er virkelig å ta seg til rette, det er direkte frekt å gå inn og kutte andres trær. Dette er trær som er mellom nitti og hundre år gamle, sier Finne.

Lagmannsretten avgjør onsdag hva som blir den endelige straffeutmålingen.