— Alt har sin tid. Jeg har vært med i lokalpolitikken i 25 år. Det er mer enn nok, og nå er det på tide at andre tar over, sier Justvik (57) til Fædrelandsvennen.

Justvik ble valgt inn i bystyret i Lillesand i 2007 etter noen år som fast møtende vararepresentant. Etter rundt 10 år i bystyret har han altså fått nok.

— Jeg har gitt beskjed om at jeg ikke ønsker å stå på lista. Det er mitt personlige valg som jeg ikke ønsker å begrunne noe videre, sier Justvik.

Har fått kritikk

Som SVs eneste representant i bystyret har Justvik markert seg ved mange harde angrep mot det borgerlige styret. Den kompromissløse holdningen har utløst kritikk både fra politiske motstandere og lokalavisen Lillesands-Posten.

Det er mitt personlige valg som jeg ikke ønsker å begrunne noe videre.

— Den kritikken ønsker jeg ikke å gå inn på. Den faller på sin egen urimelighet, sier Justvik.

Etter Justviks inntreden økte SV oppslutningen og fikk ett hvert hele fem representanter i bystyret. Nå er han imidlertid partiets enslige svale i det Høyre-dominerte bystyret.

Les også:

57-åringen avviser at partiet har ønsket å bytte ham ut.

— Alt jeg har gjort har vært rotfestet i lokalpartiet. Så har det jo også vært en personlig stil. Men nå er jeg lei av å være vaktbikkje, andre får overta, sier Justvik.

Hvem som stiller på SVs liste er foreløpig uvisst.

Cecilie Knibe Hanssen (Ap) mener Justvik har vært en viktig stemme i det svært blå bystyret i Lillesand.

— En viktig stemme

Bystyrekollega Cecilie Knibe Hanssen (Ap) synes Justvik har vært en viktig stemme i bystyret.

— Han har hatt en viktig plass i bystyret. Med så skjev maktfordeling som det er i Lillesand er det viktig at noen sier fra, sier Cecilie Knibe Hanssen, som blir Arbeiderpartiets ordførerkandidat neste høst.

— Har han vært en vaktbikkje?

— Vi som sitter i opposisjon er alle vaktbikkjer overfor posisjonen. Så har vi har brukt rollen vår forskjellig. Han har ikke ønsket å samarbeide, men har skapt mye liv og røre. Samtidig har han tatt opp mange viktige temaer, sier Knibe Hanssen.

I Arbeiderpartiet er det klart at gruppeleder Leif Vagle ikke stiller på lista til neste år.

- En fargeklatt

Gruppeleder i Høyre, Einar Holmer-Hoven, svarer «både ja og nei» på om han vil savne Justvik i bystyret.

— Han har vært en fargeklatt som har skapt liv i en grå, politisk hverdag. Men noen ganger kan det blir for mye. Utspillene kan stjele vel mye tid. Ved å heise SV-fanen så høyt blir det dessuten vanskelig for dem å få gjennomslag. I store saker kan det være ønskelig å komme fram til en bredest mulig enighet. Det har ikke alltid vært så lett, sier Holmer-Hoven.

Han opplyser at åtte av dagens 13 Høyre-representanter har sagt ja til gjenvalg. Fem har sagt nei, blant annet tidligere gruppeleder Ragnar Langfeldt.

Ifølge Lillesands-Posten har Venstres Petter Toldnæs sagt ja til gjenvalgt. Jens Olai Justvik (V) har, i likhet med sin bror Nils M. Justvik, bestemt seg for å gi seg. Arne Gulbrandsen (Frp), Andreas Brovig (KrF) og Oddbjørn Kylland (Sp) skal også være klare som listetopper for sine partier.