— Det var noen venner som oppdaget en video av meg. Det kom som et lite sjokk, forteller student Joakim Ingebrigtsentil Sørnett.no, som er nettavisen for NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.

Ingebrigtsendanset rundt på en video som utestedet Rederiet publiserte på sin Facebook-side, uten Ingebrigtsens godkjenning.

— Jeg føler at det er utleverende, sier studenten.

Avisen har dokumentert at en rekke utsteder i Kristiansand publiserer stillbilder og videoer av gjestene sine på Facebook uten samtykke fra gjestene.

- Unødvendig å informere

Carl Erik Rasch Haugen, barsjef ved Rederiet, mener at det ikke er behov for å informere gjestene om at de blir fotografert.

— Vi informerer ikke gjestene, fordi det er såpass vanlig å bli tatt bilde av på klubber i Norge, sier han og påpeker at bildene blir fjernet hvis noen føler seg krenket.

- Lovbrudd

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet, sier at det å fotografere personer på nært hold og publisere bildene på internett medfører brudd på flere lover.

— Hvis personene ikke er klar over at de blir tatt bilde av, og hvis de ikke aksepterer det som har skjedd, er både åndsverksloven og personopplysningsloven brutt, understreker Skåra overfor Sørnett.no.

Ifølge avisen er det flere utesteder i Kristiansand som publiserer bilder eller video av sine gjester på Facebook.