BRANNÅRSAKEN: Det var en gnist fra denne motorsagen som startet en av brannene i Kvinesdal lørdag. Foto: Torbjørn Witzøe

KVINESDAL: Brannen i Fjotland startet da faren i familien Graver arbeidet med motorsagen lørdag formiddag. En gnist antente gresset rundt gården og han sprang raskt inn etter sine to døtre, Elisabeth og Sunniva Malene.

Bemannet med bøtter klarte de tre sammen å helle nok vann rundt selve huset. Det reddet trolig selve huset fra flammene, som i stedet fortsatte over et jorde og opp i et skogområde.

På tross av at det var snøflekker og is flere steder på bakken ved brannstedet, klarte brannen å spre seg over et større område. Det skyldes sterk vind. Men det er stort sett tretopper og bare deler av undervegetasjonen som er svidd av.

Brannen i Fjotland er bare en av totalt fire skogbranner som brøt ut i Kvinesdal lørdag.

— Jeg har aldri opplevd maken, sier utrykningsleder Sigbjørn Skjekkeland i Kvinesdal brannvesen til fvn.no

Den første brannen brøt ut på formiddagen i Nedre Kvinlog, men brannen i Fjotland er den største. Skjekkeland anslår at den allerede har svidd av en kvadratkilometer med skog. Kraftig vind i området førte til at brannen spredte seg raskt.

Klokken 18 kunne brannvesenet melde om at brannen i Fjotland var slokket, men at det fortsatt brenner to steder i Austerdalen.

Brannvesenet har tilsammen 20 personer i aksjon.

Det er foreløpig ingen ting som tyder på at noen av brannene er påsatt.

En periode vurderte brannvesenet å tilkalle helikopter, men de skal nå ha slått fra seg det.