OSLO VENNESLA— Vi kom hjem mer oppglødd enn da vi dro. Marsjen ga mersmak, sier initiativtaker Asbjørn Voreland vel hjemme igjen.Han er storfornøyd med markeringen:- Politiet fintelte folk i toget og konkluderte med at vi var om lag 5000. Ni fullastede busser kom fra Sørlandet, sier Voreland.- Da er selvsagt ikke de om lag 100 motdemonstrantene fra Blitz inkludert. Dem kan vi forresten takke for drahjelpen, selv om de gjorde hva de kunne for å ødelegge, sier den mangeårige nepalmisjonæren, som karakteriserer opptoget gjennom hovedstadens gater som en stor opplevelse.Motdemonstrantene greide nesten å overdøve tidligere biskop Per Lønnings appell på Youngstorget.- Toleransen er ute og lufter seg, bemerket den tidligere biskopen da han midt i appellen sin ble forsøkt overdøvet av taktfaste rop og trommevirvler fra motdemonstrerende blitzere som strømmet til Youngstorget.Deretter hevet Lønning, som nå er 80 år, stemmen og fortsatte appellen med et skarpt oppgjør mot navngitte aviser som har hyllet regjeringens forslag til kjønnsnøytral ekteskapslov som en «seier for kjærligheten og fornuften».- Tidstypisk nyprat, sa Lønning, som minnet om at « språkforvanskning» også har ledsaget alle totalitære regimer. Sterkt ENGASJEMENT.

Engasjementet var sterkt blant de mange som sluttet seg til folkemarsjen mot lovforslaget, som åpner for homofile- og lesbiske ekteskap. Deltakerne i marsjen mener lovforslaget ikke er forankret i folket, selv om det aldri så mye er forankret i de rødgrønne partienes Soria-Moria-erklæring. Demonstrantene krever at regjeringen gjennomfører en grundig konsekvensutredning, eller i det minste et grundigere lovforarbeid, før eventuelle forslag fremmes. Behandlingen av saken bør derfor utsettes, krever de.Demonstrantene startet ved Universitetsplassen og gikk ned Karl Johan til Youngstorget, der det ble holdt appeller. Hele veien ropte deltakerne taktfast «ja til ekteskap mellom mann og kvinne». Flere av deltakerne ble busset inn til Oslo fra andre byer. Noen av dem reiste i ti timer for å slutte seg til marsjen, ifølge arrangøren. UNDERSKRIFTER.

Foran Stortinget stanset demonstrantene opp, sang nasjonalsangen og overleverte 45.000 underskrifter mot lovforslaget til lederen for Stortingets familiekomité, May Helen Molvær Grimstad (KrF).Nasjonalsangen ble også sunget før appellene på Youngstorget. Flere av marsjdeltakerne stilte med norske flagg.Flere muslimer deltok i marsjen etter at Islamsk Råd i forkant av markeringen oppfordret muslimer i Norge til å delta.- Jeg la også merke til mange yngre mennesker i toget. Det var gøy å registrere den glade og frimodige stemningen, sier Asbjørn Voreland, som legger til at lørdagens opplevelse har vært en bevisstgjøring for mange som har sovet lenge.- Stortinget vil behandle lovforslaget før sommerferien. Tror du denne marsjen vil påvirke representantene?'- Vanskelig å si. Om så ikke skjer, har vi nytt stortingsvalg neste år. Da blir i så fall denne saken valgkampens store tema, tror Voreland.LARS HOLLERUD OG NTB