AUDNEDAL: I torsdagens utgave av VG forteller 51 år gamle Daniel Engedal at han synes innkallingen fra kommunen angående årets TV-aksjon, er over streken.

I innkallingen han fikk står det klart og tydelig at hvis man ikke har mulighet til å stille opp som bøssebærer selv på aksjonsdagen 22. oktober, må man finne en erstatter selv.

Engedal synes det er freidig å komme med en så bastant uttalelse når bøssebærerne i utgangspunktet stiller opp på aksjonen av ren godvilje og på frivillig basis. Nå vurderer han å droppe hele aksjonen.

— Dette skal være frivillig og ingen tvang. Jeg støtter aksjonen, men synes ordførerens stil er i drøyeste laget. Jeg er ikke sikker på om jeg vil være bøssebærer med denne beskjeden, sier han til VG.

En borgerplikt

Ordfører i Audnedal kommune, Tønnes Seland mener metoden er nødvendig selv om han forstår at det kan oppfattes litt frekt.

— Det er kanskje frekt, men det virker. Vi dekker hele bygda og samler inn masse penger. Det er beklagelig at noen blir sure, men metoden har vært praksis i alle år. Og kun et fåtall melder forfall, sier han.

Audnedal kommune har i flere år ligget veldig høyt på statistikken over innsamlede penger per innbygger, noe som antakeligvis er en konsekvens av de strenge reglene om bøssebæring.

Ordfører Tønnes er likevel åpen for nye forslag til hvordan bøssebærer-problematikken kan løses, og legger vekt på at kommunen ser på bøssebæring som en dugnad og en borgerplikt. Men han presierer at det er mulig å ringe kommunen om man ikke finner en erstatter, og at de da tar ansvaret for å skaffe en, skriver VG.