OSLO: Viggo Kristiansen ble i Borgarting lagmannsrett torsdag blankt frifunnet i Baneheia-saken. Over 20 år etter justismordet i Kristiansand er han nå offisielt en fri mann.

I et åpent brev, som ble lest opp av forsvarer Bjørn André Gulstad under en pressekonferanse i Oslo etter domsavsigelsen, skriver Viggo Kristiansen at han er lettet, og ber samtidig om fred og ro i forsøket på å stable på beina et liv han har fått utsatt i 22 år.

– I dag starter resten av livet mitt, skriver han.

Her er hele brevet fra Kristiansen:

Den 19. mai 2000 ble to uskyldige barn frarøvet livet, og deres etterlatte har siden måttet leve med en sorg og en smerte som er mye verre enn den krenkelsen og påkjenningen det har vært for meg å sone 21 år i fengsel for en forbrytelse jeg ikke begikk.

Selv med den smerte og avmakt jeg har levd med siden pågripelsen, og senere domfellelse, klarer jeg å se hvor opprivende det må ha vært for de etterlatte å bli fortalt at den ene av de to dømte gjerningsmennene likevel ikke var skyldig.

Jeg har forståelse for den smerten de etterlatte har måttet leve med, som ved frifinnelsen ble forverret. Samtidig som jeg ber om forståelse for at jeg ikke kunne leve med en feilaktig dom for en forbrytelse som jeg aldri har begått.

Jeg har gjort alt jeg kunne for å få saken gjenopptatt, noe jeg endelig lyktes med i februar 2021.

Gjenåpningen ledet til en grundig etterforskning, alt som har blitt etterforsket siden gjenåpning av saken har vist det jeg hele tiden har hevdet. Jeg hadde ingenting med ugjerningene i Baneheia å gjøre, noe påtalevurderinger av Oslo statsadvokatembeter og endelig vedtak av Riksadvokaten og dommen fra lagmannsretten viser.

Jeg har lidd hvert sekund, hvert minutt, hver time, hver dag, hver uke, hver måned, hvert år i 21 år, som følge av feilvurderinger av politiet, påtalemyndighet, domstol og gjenopptakelseskommisjon.

Det har i stor grad vært privatpersoner og engasjerte advokaters støtte og bistand som har ledet frem til gjenåpning av saken, og jeg er de alle evig takknemlig.

Jeg vil også takke alle som har stått ved min og min families side gjennom alle de årene som dette har pågått.

Takk til støttegruppen, som har vært til uvurderlig hjelp gjennom vanskelige år og i en krevende gjenåpningsprosess.

Takk til venner og arbeidskollegaer til blant annet min far og mine brødre.

Takk til mange av Kriminalomsorgens tilsatte, som gjorde det lettere for min familie med tanke på besøk, og ikke minst arbeidsdriften på fengselet, som gjorde tilværelsen lettere med tanke på utdannelse og jobb.

Takk til alle som har tatt kontakt på telefon, sms eller brev, med støtte og godhet overfor meg og min familie.

Takk til samtlige advokater som har bistått meg fra år 2000 og frem til i dag.

Takk til Monster som laget dokumentaren, Bjørn Olav Jahr som laget bøkene, Bergestuen og Marstrander som laget podkastene. Dere har vært banebrytende i arbeidet med å gjøre samfunnet bevisst på saken og bevisene som til slutt fikk meg frikjent.

Nå er jeg lettet. Nå ber jeg om fred og ro i forsøket på å stable på beina et liv jeg har fått utsatt i 22 år. I dag starter resten av livet mitt.

Viggo Kristiansen.